Life is on – globalni moto kompanije Schneider Electric i dalje važi

Intervju

dragoljubKompanija Schneider Electric je jedan od globalnih lidera u upravljanju energijom. Posluje u više od 100 država i zapošljava više od 170.000 ljudi. U Srbiji Schneider Electric zapošljava više od 1000 vrhunskih stručnjaka koji projektuju najsloženija integrisanja rešenja u oblastima energetike, infrastrukture, industrijskih procesa, automatizacije u objektima, data centara, kao i u sektoru stanovanja I građevinarstva, kako bi se sa manje energije ostvarila ista produktivnost ili komfor. Razgovarali smo nedavno sa gospodinom Dragoljubom Damljanovićem , direktorom sektora za energetiku i servise za oblast Jugoistočne Evrope u Schneider Electricu.

Dragoljub Damljanović: Naša ideja jeste da primenom najsavremenijih tehničkih rešenja, podižemo nivo tehničkih znanja i tehničke standarde u društvu, da bi privredu učinili efikasnijom. Naša misija je da omogućimo da se uz manje angažovanje prirodnih resursa efikasnije upotrebljava dobijena energija, ne samo da bi se štedelo, već i da bi se smanjilo zagađenje i sačuvali resursi i za pokolenja koja dolaze.

EP: Konferencija u Parizu COP21 predstavljala je događaj za koji se cela planeta intenzivno spremala u 2015.godini. Koja su Vaša očekivanja (kompanije) kada je COP21 u pitanju? Na koji način je Schneider Electric planirao da uzme učešće u konferenciji? Koliki je uticaj privatnog sektora u sprovođenju plana održivog razvoja i zaštite životne sredine? Jedna od tema koje će biti pokrenute na konferenciji je i carbon pricing. Kakav je Vaš stav po pitanju ove teme, i kako bi trebalo da funkcioniše relacija države i privatnog sektora po ovom pitanju?

Dragoljub Damljanović: U našoj kompaniji postoji snažna volja da damo doprinos, bilo kolektivno, bilo kroz partnerstvo sa donosiocima odluka u oblasti ekologije i klimatskih promena. Takođe, podjednako smatramo i da je dostupnost električne energije osnovno ljudsko pravo, kao i da je sadašnji način upravljanja njome neodrživ. Iz tih razloga smo se pridružili inicijativi koja bi trebalo da posluži kao osnova liderima velikih svetskih zemalja na osnovu koje će doneti globalne, važne odluke koje će odrediti način borbe protiv klimatskih promena. Našli smo se među 43 kompanije koje je okupio Svetski ekonomski forum koje su se obavezale da će se aktivno uključiti i koje su tim povodom predložile određene mere. To je i jedan od razloga što smo zajedno sa drugim globalnim i zakonodavcima iz zemalja širom sveta udružili snage u dijalogu na samitu održanom u Parizu u maju 2015. godine, a koji je bio prekretnica na putu ka konferenciji COP21. U narednih četrdesetak godina potreba za energijom će se udvostručiti, dok će u isto vreme biti potrebno smanjiti emisiju CO2 za pola. Ovaj energetski paradoks je moguće ostvariti samo ukoliko postanemo značajno efikasniji. Ukoliko sve kompanije i zemlje usvoje slične strategije, moćićemo da postignemo nivo efikasnosti potreban da se vidi napredak u borbi protiv klimatskih promena. A to će biti vredno truda. Privatni sektor se uglavnom smatra previše sporim u sprovođenju novih inicijativa koje bi doprinele smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i koji bi pomogli u smanjivanju efekata koji utiču na klimatske promene. Ipak, danas je više nego jasno da biznis zajednica mora da se vodi onim što preporučuju i vodeći svetski naučnici u oblasti klimatskih promena, odnosno da je neophodno ograničiti globalno zagrevanje i sprovesti aktivnosti koje planiraju vlade država. Bez uključivanja privatnog sektora u ove aktivnosti sporazum koji smo potpisali u Parizu će biti suvišan.

EP: Savremeni način života i brzina kojom se svet razvija i menja zahteva sve veću upotrebu energije a resursi se smanjuju. Koja rešenja Schneider Electric nudi?

Dragoljub Damljanović: Schneider Electric poseduje veliko iskustvo i u projektima energetske efiksanosti: solarne elektrane, mini hidroelektrane i postrojenja na biomasu i na taj način doprinosimo globalnom cilju smanjenja emisije štetnih gasova. Sistemi o kojima govorimo se odnose na vodovodnu i električnu mrežu, javni servisi kao što su upravljanje javnom rasvetom i video nadzor, transport, računarski centri, ali i stambene i poslovne zgrade u koje je implementiran sistem upravljanja u zgradama. Njihovom integracijom i povezivanjem pomoću novih tehnologija prenosa podataka dobija se pametan grad. Mi smo kao svetska kompanija koja posluje u više od 100 zemalja, do sada učestvovali u izradi više od 200 urbanih projekata širom sveta od Brazila, Kine, Indije, Evrope, SAD-a i mnogih drugih. U oblasti električne energije u Italiji smo isporučili integrisano rešenje i inženjerske usluge za fotonaponsku solarnu  elektranu od 43 MW, koja trenutno snabdeva preko 18,000 stanova električnom energijom, a pritom uštedi 28,000 tona CO2 koje bi proizvela elektrana na fosilna goriva. U regionu tu su i solarne farme u Bugarskoj i prva solarna farma u Srbiji od 2MW u Merdarama. U oblasti vodosnabdevanja Schneider Electric je implementirao pametan sistem upravljanja vodom u Ankari koji omogućava efikasan menadžment otpadnih voda i distribucije tekuće vode u gradu. Slični projekti su izvedeni u Barseloni, Abu Dabiju, a prošle godine je puštena u rad i nova fabrika vode Makiš 2 u Beogradu u kojoj su implemetirani najsavremeniji algoritmi upravljanja sa stanovišta energetske efikasnosti. Kada je reč o javnom transportu u poslednjih deset godina, kompanija Schneider Electric je u sklopu pripreme za Olimpijske igre u Rio de Janeir-u izvela projekat kompletnog rešenja za pametno upravljanje infrastrukturom grada. Jedanaest različitih kontrolnih centara upravljaju svim ključnim delovima gradske infrastrukture poput struje, vode, nafte, gasa, javnog prevoza, gradskog saobraćaja, kvalitet vazduha, aerodromima itd. To je omogućila naša savremena tehnologija i opsežno razumevanje svih aktivnosti i procesa za upravljanje svakim pojedinom oblasti. Rešenja na kojima smo radili doveli su do ušteda od 30 odsto u energetskim resursima, 15 odsto u gubicima vode, a 20 odsto je smanjeno vreme putovanja i kašnjenja prevoza. I to je tek početak.

1Schneider Electric je globalni specijalista za upravljanje energijom i automatizacijom. Sa prihodima od 25 milijardi evra u 2014. godini, naših 170.000 zaposlenih uslužuju klijente u preko 100 zemalja, pomažući im da upravljaju svojom energijom i procesima na siguran, pouzdan, efikasan i održiv način. Od najjednostavnijih prekidača do složenih operativnih sistema, tehnologija, softveri i usluga, unapređuju način kako naši klijenti upravljaju i automatizuju svoje poslovanje. Naše povezane tehnologije će preoblikovati industije, tranformisati gradove i obogatiti živote. U Schneider Electricu ovaj koncept zove se Life Is On.

Intervju vodila: Svetlana Jovanović