Liberalizovano tržište električne energije u Crnoj Gori

Region

epcg refleksija.me

Od 1. januara 2015. godine tržište električne energije u Crnoj Gori je liberalizovano, tako da i domaćinstva imaju pravo da biraju snabdevača električnom energijom.

Regulatorna Agencija za energetiku Republike Crne Gore istakla je da i domaćinstva od sada mogu da biraju snabdevača električnom energijom, a ova usluga će biti besplatna. Oni su istakli i da kupci električne energije trenutno električnu energiju dobijaju od Funkcionalne celine „Distribucija“ koja je u sklopu „Elektroprivrede“ Crne Gore.

Direktor FC „Distribucija“ gospodin Zoran Đukanović podsetio je da je tržište električne energije u Crnoj Gori otvoreno još 2009. godine za sve kupce, osim za domaćinstva. On je istakao i da su za snabdevanje električnom energijom interes pokazali samo „Elektroprivreda“ Crne Gore i „Montenegrobonus“.

Predsednik Odbora Regulatorne Agencije za energetiku Crne Gore gospodin Branislav Prelević izjavio je da je pravno razdvajanje delatnosti distribucije električne energije kao regulisane mrežne delatnosti od tržišnih delatnosti uslov za razvoj maloprodajnog tržišta električne energije, pojavu novih snabdevača i razvoj konkurencije. On je dodao i da novi snabdevači nemaju nikakvu garanciju da će biti ravnopravno tretirani sa „Elektroprivredom“ Crne Gore i da se zato i ne očekuje pojavljivanje novih snabdevača električne energije.

Sandra Jovićević

foto: refleksija.me