Let u održivost: Emirati sade najveću vertikalnu baštu za potrebe keteringa u avionima

Vesti | Hrana | Svet | Održivi razvoj

Emirati su jedna od najvećih svetskih avio-kompanija.

Foto-ilustracija: Pixabay

Krajem jula ove godine oni su se udružili sa Crop One Holdings, preduzećem iz Kalifornije koje se bavi održivom poljoprivredom. Rezultat njihove saradnje biće gotovo 35 miliona evra vredan projekat sadnje najveće vertikalne bašte na svetu za potrebe keteringa u letelicama avio-prevoznika.

Bašta će nići u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je smešteno i sedište Emirata.

Objekat veličine 12 hiljade kvadratnih metara proizvodiće 2700 kilograma svežeg neprskanog zelenila na dnevnom nivou, koliko i 900 hektara zemljišta pod biljkama. Ovo je u skladu i sa sloganom pod kojim posluje Crop One – Dobijati više, koristiti manje (Growing More, Using Less).

Prednosti vertikalne bašte u poređenju sa tradicionalnim uzgojem biljaka su mnogobrojne.

Prvenstveno, uspravna sadnja ostavlja „plići“ ugljenični otisak na životnu sredinu u odnosu na njive. Predviđa se da će konstrukciji za navodnjavanje trebati 99 odsto manje vode.

Lokacija vertikalne bašte omogućiće brzu isporuku svežeg voća i povrća u roku od nekoliko sati nakon branja u kuhinje Emirata. Time će namirnice zadržati svoju hranljivost, a smanjenjem rute od njive do tanjira i ispuštanje štetnih gasova iz vozila kojim se hrana prevozi biće smanjeno.

Jelena Kozbašić