Leonardo Dikaprio donirao 5 miliona dolara za Amazoniju

Savez za Zemlju (Earth Alliance), nedavno pokrenuta humanitarna organizacija čuvenog glumca Leonarda Dikaprija s fokusom na hitno ublažavanje klimatskih pretnji, poklanja 5 miliona dolara (oko 4,5 miliona evra) za spas Amazonije. Zbog procene da drveće u amazonskoj prašumi proizvede gotovo 20 odsto kiseonika na globalnom nivou, kao i neverovatnog kapaciteta za skladištenje ugljenika, područje važi za „pluća planete“ i svojim većim delom prostire se Brazilom.

Foto-ilustracija: Pixabay

Novac će biti doniran lokalnim organizacijama i domorodačkim zajednicama koje se bave očuvanjem prašume i već tri nedelje se bore sa vatrenom stihijom.

Brazilski institut za istraživanje svemira je ove godine zabeležio više od 73 hiljade požara, što je porast od 83 odsto u odnosu na isti period prošle. Stručnjaci instituta su istakli da taj broj ne pripisuju isključivo suvom vremenu i prirodnim pojavama.

Doprinos požarima je dalo i rašumljavanje koje su sprovodili poljoprivrednici u cilju oslobađanja terena za ispašu stoke i uzgoj žitarica, pre svih soje. Spaljivanje šuma zarad profita je, kroz razvojne politike, bilo podržano i od strane predsednika Brazila Žaira Bolsonaroa – sve do 29. avgusta. Novouvedena zabrana podmetanja požara u prašumi trajaće 60 dana.

Dikaprio je u pokretanju Saveza za Zemlju snage udružio sa biznismenima i filantropima Lorin Pauel Džobs i Brajanom Šetom.

U sklopu organizacije je u svrhe pružanja pomoći amazonskim šumama i njenim stanovnicima osnovan poseban fond kom i vi sami možete da date dobrovoljni prilog. Sve donacije biće usmerene za zaštitu Amazona.

Jelena Kozbašić