Lego transformacija: Od plastičnih igrački ka igračkama od šećera

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Lego, proizvođač plastičnih kockica i igrački za sklapanje na svetskom glasu, najavio je da će počev od 2018. godine zelenilo u svojim „građevinskim“ setovima praviti od šećerne trske. Ekološki orijentisana proizvodnja botaničkih elemenata već je počela. Sastav drveća, lišća i žbunja u kutijama njihovih igrački od sada biće biljnog porekla kako se i očekuje od prirode.

Foto: Lego

Iako je asocijacija na Lego – plastika, a asocijacije na plastiku – zagađenje životne sredine, narušen izgled pejzaža i pogoršano zdravlje životinja i ljudi, kompanija je odlučila da „procveta“ i „ozeleni“.

Tim Bruks, potpredsednik odeljenja za odgovornost prema životnoj sredini, izjavio je kako Lego grupa želi da doprinese pozitivnom uticaju na svet oko nas i da ulaže velike napore kako bi njenii proizvodi bili napravljeni od održivih alternativa plastici. Na prvo u nizu svojih dostignuća na ovom polju, članovi preduzeća izuzetno su ponosni. Iako svesni ambicioznosti svog cilja, čine korake u smeru proizvodnje svih svojih igrački i pakovanja od sirovina naklonjenih našem okruženju, poput šećerne trske. Za ovu misiju, čiji je rok 2030, Lego je investirao gotovo 135 miliona evra, osnovao Centar za održive materijale i regrutovao oko 100 stručnjaka.

Novi Lego elementi izrađeni su od polietilena, mekane, izdržljive i fleksibilne plastike, i iako je njihova baza šećerna, tehnički su identični onima od konvencionalne. Testirani su kako bi se osiguralo da bioplastika zadovoljava visoke standarde kvaliteta i bezbednosti.

Foto: Lego

Jedinstveni dizajn Lego kockica tokom proteklih 60 godina osigurava da dve kockice proizvedene u razmaku od nekoliko decenija ipak mogu da se spoje jedna s drugom. Koncentrišući se na ekološki aspekt društvenog odgovornog poslovanja, Lego će ostati veran i svojim postulatima beskompromisnog fokusa proizvodnje na kvalitet.

Polietilenski elementi od biljne plastike napravljene od etanola iz šećerne trske, čine 1 do 2 odsto ukupne proizvodnje preduzeća. Održivi asortiman obuhvata drveće, listove i grmlje. Njegova održivost potiče iz njegovog porekla, hemijskog sastava, upotrebe i upravljanja, kao i uticaja koji ima na prirodu i društvo.

Ovaj segment poslovanja kompanije Lego nije jedini „zeleni“. U svojim lancima proizvodnje i snabdevanja, kompanija nastoji da smanji emisije ugljendioksida, kroz ulaganja u obnovljive izvore energije, s akcentom na vetroelektrane, i promociju globalnih akcija protiv klimatskih promena. Lego, kroz svoju delatnost, igra ulogu i u smanjenju plastičnog otpada na globalnom nivou.

Od septembra prošle godine, u našoj prestonici Beogradu možete da kupite Lego igračke, u tržnom centru Rajićeva.

Jelena Kozbašić