Lajk za pametnu energiju

Region

cq5dam.web.300.200Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u okviru petogodišnjeg projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, koji u Bosni i Hercegovini implementira u saradnji sa partnerima Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoline Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, upriličio je u Zenici edukativno-zabavni događaj pod nazivom ”Lajk za pametnu energiju”.

Ovaj događaj imao je za cilj da ukase deci i mladima na značaj energetske efikasnosti i na važnost uštede energije kao i zaštite okoline.

Glavni junak kampanje ”Lajk za pametnu energiju” je profesor Atom, strastveni ljubitelj prirodnih nauka koji je na održanom događaju brojnim posetiocima delio edukativne materijale i  korisne savete o načinima pametne upotrebe energije u svakodnevnom životu.

Najmlađi posetioci  su učešćem u kvizu ”Znanjomat” osvajali zanimljive nagrade i probali ”pametni bicikl” koje proizvodi energiju. Predstavljajući pametni bicikl, profesor Atom je mališanima pokazao kako je energija svuda oko nas, samo je potrebno naučiti pametno koristiti.

Informisanjem i edukacijom javnosti, s fokusom na decu i mlade doprinosi se uspostavljanju pozitivnih navika društva jer je aktivno učešće građana u ovoj oblasti veoma važno.

Projekat ”Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH, zatim smanjenje trošenja javnih budžeta na potrošnju energije i vode, osiguranje povoljnih uslova i finansijskih mehanizama za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mesta“, saopštili su organizatori.

Izvor: energetika.ba

Vesna Vukajlović