Kvalitet vazduha u Beogradu u kategoriji „dobar“ i „odličan“

Foto: Wikipedia/Comparativist1

Smanjenje vazdušnog pritiska, pojačano strujanje vazduha i porast temperature povoljno su uticali na kvalitet vazduha u Beogradu. Usled porasta spoljne temperature smanjena je aktivnost kućnih ložišta i emisija zagađujućih materija u vazduh, pa je samim tim ovih dana kvalitet vazduha u Beogradu u kategoriji „dobar” ili „odličan”, saopšteno je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, ocena kvaliteta vazduha u Beogradu vrši se na osnovu podataka dobijenih sa automatskih mernih stanica kojima upravlja Gradski zavod za javno zdravlje. Ocena se vrši na svakih sat vremena na osnovu podataka dobijenih merenjem koncentracije zagađujućih materija u prethodnom satu. Kvalitet vazduha je moguće pratiti preko aplikacije postavljene na sajtu Grada Beograda.

Kako je meteorološkom prognozom za predstojeći period najavljen pad temperature, a samim tim i aktiviranje kućnih ložišta, očekivano je i povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu. Iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine apeluju na građane da prate preporuke za ponašanje u slučajevima povećanog zagađenja vazduha koje će biti dostupne preko aplikacije na sajtu Grada Beograda, navodi se u saopštenju ovog sekretarijata.

Izvor: Grad Beograd