Kuće od slame pravi hit u Vojvodini

 

Foto: Pixabay

Ove godine u Vojvodini se grade kuće od slame – jedna u Žablju i jedna u Senti. Pre toga su se za ovakav vid komfora opredeljivali vlasnici u Irigu, Šapcu, Bačkom Petrovcu, Belom Blatu.

Stanko Kukolj iz Žablja dugo je istraživao načine gradnje, posao na svom placu je počeo pre četiri meseca i nada se da će se do zime useliti.

Ovakvi građevinski radovi su, kaže jeftiniji za trideset odsto od klasičnih.

– Kuća je energetski efikasnija za trećinu od kuća napravljenih od cigle ili blokova. Ipak ću prave uštede osetiti na duži period, posebno kada je reč o grejanju, jer je slama odličan izolator. Kuća od slame je zimi toplija, a leti hladnija pa joj, na primer, ne treba klima-uređaj i to je jedna od ušteda, kaže Stanko Kukolj iz Žablja.

Slama za gradnju mora da bude suva i najbolje je da se pripremi jednu sezonu pre početka radova.

Postoji više načina slaganja slame, a Kukolj je izabrao da popunjava praznine između „kostura“ koji je sastavljen od jakih greda.

Objekat se nalazi na betonskom temelju, a unapred mora da se pripreme vodovodna i kanalizaciona mreža, kao i plan za strujne kablove.
– Zidovi se premazuju blatom i plevom, a potom se kreči. Najveći problem za ovakve kuće su glodari i insekti, ali i to se rešava postavljanjem specijalne mreže koja sprečava štetočine da buše blato i slamu. Insekti se „odbijaju“ redovnim krečenjem, objašnjava Kukolj.

Oni koji se odluče na ovakav vid gradnje ne treba da strahuju od većeg rizika od požara, jer je zemlja koja se nanosi na zidove ujedno i najbolja zaštita.

Kukolj gradi kuću od 120 kvadratnih metara i za to mu je bilo potrebno 350 bala slame. Poznavaoci ove vrste građevinarstva kažu da u klimi kakva vlada u Srbiji i uz redovno održavanje ovakvi objekti imaju neograničen rok trajanja.

Izvor: RTS/Mile Novaković

Milisav Pajević