KRUŠEVAC: Položen kamen temeljac farbike za prečišćavanje voda (FOTO) (VIDEO)

Foto: MGSI.gov.rs

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je za vikend početku radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda u Kruševcu, investicije vredne 13,9 miliona evra.

“Ukupno u komunalnu infrastrukturu u Kruševcu, kroz program sa nemačkom razvojnom bankom KfW, ulažemo 24 miliona evra. To je veliki novac i važna investicija i zato očekujem da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje će pokrivati ne samo Kruševac, nego i okolna naselja, bude izgrađeno u roku, do kraja iduće godine”, rekla je Mihajlovićeva posle polaganja kamena temeljca u Kruševcu.

Mihajlovićeva je rekla da, iako se ministarstvo koje vodi najčešće povezuje sa novim putevima i prugama, jednako važne investicije su u komunalnu infrastrukturu, u koju kroz program sa KfW bankom Vlada ulaže oko 218 miliona evra, u nove fabrike vode, kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Foto: MGSI.gov.rs

„Nema modernog i razvijenog Kruševca, niti bilo kog grada u Srbiji, ako ne vodimo računa o životnoj sredini i uslovima života. To je važno jer želimo da u Srbiji ostanu naši mladi, i da se ovde rađaju i žive njihovi potomci i potomci njihovih potomaka”, rekla je Mihajlovićeva.

Događaju je prisustvovao i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Foto: MGSI.gov.rs

Arne Gos, direktor Kancelarije KfW banke u Srbiji, rekao je da će postrojenje koje se gradi u Kruševcu u saradnji Srbije i Nemačke, preko KfW banke, biti u skladu sa najvišim evropskim standardima.

„Izgradnja ovog postrojenja koje će, zajedno sa kolektorima za otpadne vode, biti izgrađeno i potpuno funkcionalno od 2019, učiniće Kruševac pionirom u oblasti tehnologije prečišćavanja otpadnih voda”, rekao je Gos.

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović zahvalio je svima koji su učestvovali u pripremi projekta koji počinje da se realizuje na Dan oslobođenja Kruševca i predstavlja važnu investiciju za razvoj grada.

Direktor JKP “Vodovod Kruševac” Vladimir Milosavljević rekao je da će postrojenje biti izgrađeno u narednih 15 meseci, da će zajedno sa njim biti završena i 52 kilometra kolektora koji će dovoditi sve otpadne vode u Kruševcu i okolini do novog postrojenja.

„Završetak ovog projekta svrstaće Kruševac u red najrazvijenijih gradova u Srbiji  kad je reč o komunalnoj infrastrukturi”, rekao je Milosavljević.