Kruševac osvojio evropsko priznanje u oblasti održive urbane mobilnosti

Mobilnost

Svake godine CIVITAS mreža evropskih gradova dodeljuje nagrade gradovima, koji su postigli dobre rezultate u oblasti održive urbane mobilnosti.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prošle godine su izabrani najbolji u četiri kategorije: za najambiciozniju inicijativu (primena inovativne mere); uključenje građana i zainteresovanih strana; posvećenost održivoj urbanoj mobilnosti kroz učešće u aktivnostima CIVITAS mreže i za transformaciju grada u prijatnije okruženje za život.

Osim nagrade „Transformacija“, čijeg pobednika je izabrao Politički savetodavni odbor CIVITAS-a, sve pobednike je birao petočlani žiri, sastavljen od uglednih lokalnih političara i renomiranih stručnjaka za mobilnost.

Ukrajinski grad Vinica je osvojio prvo mesto u kategoriji „najambicioznija inicijativa“ za projekat rekonstrukcije starih tramvaja i pretvaranje u efikasnija i modernija vozila. Ovim projektom grad je uspeo da smanji potrošnju električne energije za tramvajski prevoz za 40 odsto i smanji emisiju CO2.

Belgijski grad Antverpen je prvo mesto osvojio u kategoriji „uključenje građana i zainteresovanih strana“ za paket mera, koji uključuje javno-privatnu saradnju, pametnu upotrebu podataka i progresivnu komunikaciju sa javnošću. Kroz svoj brend „Smart Ways to Antwerp“ utiče na podizanje svesti, podržava razvoj inovativnih rešenja za mobilnost i podstiče stvarne promene u saobraćajnim navikama.

Prestonica Švedske, Stokholm je trijumfovao u kategoriji „posvećenost održivoj urbanoj mobilnosti kroz učešće u aktivnostima CIVITAS mreže“, s obzirom na to da su još od 2002.godine uključeni kroz projekat TRENDSETTER, a od tada konstantno rade na unapređenju mobilnosti i trenutno su deo projekta  ECCENTRIC. Imaju velike pomake u primeni vozila sa niskom emisijom gasova, infrastrukturi za punjenje električnih vozila i dosta su unapredili infrastrukturu za bezbedno kretanje pešaka i biciklista. Sve ove aktivnosti su deo gradskog „paketa mera za čistu mobilnost“.

Nemački grad Bremen je poneo nagradu u kategoriji „Transformacija“ nakon impresivnih napora za smanjenje korišćenja privatnih automobila, kroz usluge iznajmljivanja automobila i integrisanim javnim prevozom. Još 2009. godine, Bremen je, prvi u svetu, usvojio Akcioni plan za uslugu iznajmljivanja automobila, a po podacima 80 odsto korisnika ove usluge, ne poseduje svoj auto. Bremen je takođe postao pravi biciklistički grad. Prema rezultatima straživanja Nemačke biciklističke federacije iz 2019. godine, ovo je najprikladniji nemački grad za bicikliste, s obzirom na to da ima mrežu biciklističkih traka i staza i više od 4.000 bezbednih biciklističkih parking mesta.

U ovoj jakoj konkurenciji evropskih gradova, Kruševac je osvojio drugo mesto u tri kategorije: posvećenost održivoj urbanoj mobilnosti kroz učešće u aktivnostima CIVITAS mreže; uključenje građana i zainteresovanih strana  i za transformaciju grada u prijatnije okruženje za život.

Izvor: Grad Kruševac