Kruševac obeležio Međunarodni dan energetske efikasnosti

U Kruševcu je u organizaciji Gradske uprave brojnim manifestacijama obeležen 5. mart, Međunarodni dan energetske efikasnosti.

U osnovnoj školi Nada Popović prikazan je film „Škola na putu ka energetskoj efikasnosti“ o postignutim rezultatima u unapređenju energetske efikasnosti škole. Prema rečima direktorke Jelene Ivanović u poslednjih par godina u ovu školu uloženo je oko 90 miliona dinara, delom iz gradskog budžeta, delom donacijom Japanske ambasade, a najveća sredstva dobijena su iz Kancelarije za ulaganja u javne objekte Vlade Republike Srbije. Nakon filma najmlađi učenici izveli su prigodan program pod nazivom „Za planetu vredi da se energija štedi“, a organizovane su i radionice na temu energetske efikasnosti za učenike škole.

U Centru za stručno usavršavanje, uz prisustvo predstavnika Francuskog instituta u Srbiji, otvorena je izložba „Obnovite energije“ , koju je Kruševcu poklonio Francuski institut. Izložbu je otvorila Olivera Drenovac, pomoćnik gradonačelnika, a prisustvovali su Nenad Stanojević, direktor Centra, ekokoordinatori i energetski menadžer grada. Nakon otvaranja izložbe energetski menadžer grada Kruševca Bratislav Đorđević održao je predavanje učenicima srednjih škola na temu „Energetska efikasnost grada Kruševca“, a ekokordinatori su sa učenicima osnovnih škola organizovali interaktivne radionice „Energije za održivi svet“

U Prvoj tehničkoj škola organizovana su predavanja za učenike, profesore i goste na temu „Energetska efikasnost u domaćinstvima“ i „Kogeneracija kao mera povećanja energetske efikasnosti: postupci industrijske primene“.

izvor: krusevac.rs

Sandra Jovićević