Kroz oblake do zvezda! Obezbeđena sredstva za odlazak gimnazijalaca na takmičenje u Hjuston

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Facebook (screenshot)

Nakon regionalnog Adria takmičenja u Celju održanog 16. marta, samo jedna srpska ekipa se plasirala na svetsko prvenstvo u Lego ligi u Hjustonu (SAD) 17. aprila, „grad svemira“, a to je robotički tim Prve kragujevačke gimnazije – PKGang.

Usled ogromnih troškova takmičenja, putovanja, smeštaja i viza, ekipa je zatražila novčanu pomoć građana kako bi, u okviru ovog događaja, predstavila svoju ideju i projekat “Food Inhalator”. Đacima je bilo neophodno 1.566.000 dinara, a zahvaljujući donatorima i Vladi Srbije, Privrednoj komori Srbije i Univerzitetu u Kragujevcu, sredstva su prikupljena.

“Food Inhalator” je zasnovan na malom uređaju kojim se pojačava ukus hrane kod osoba koji imaju oslabljena čula ukusa i mirisa ili astronauta.

Iza ovog pronalaska stoji 7 mladih izumitelja: Anja Mijailović, Marta Špica, Ivan Grego, Dunja Mihajlović, Milica Todorović, Milutin Milojković i Mihailo Šundović.

U svom radu imali su svesrdnu podršku jedne od 50 najboljih nastavnika sveta prema izboru Global Teacher Prize, Katarine Veljković. Zajedno sa njom timske aktivnosti realizovale su i profesorke Ljubica Mudrić-Staniškovski, Ana Stanković i Marina Jelenić.

Fondacija FIRST je 1999. godine u saradnji sa Lego Education osmislila i pokrenula program FIRST Lego League (http://www.firstlegoleague.org/) sa ciljem da decu od 9 do 16 godina zainteresuje za nauku, tehniku, inženjerstvo i matematiku. Tokom godina, program je postao izuzetno popularan i počeo je da se širi po celom svetu. Trenutno učestvuje 98 država.