Kriza izumiranja vrsta

Foto: pixabay

Zastrašujuće je ali istinito. Na našoj planeti je trenutno u toku šesto masovno izumiranje biljnih i životinjskih vrsta. To je šesti talas izumiranja u poslednjih pola milijarde godina. Trenutno izumiranje je najbrže izumiranje vrsta još od kada su dinosaursi nestali pre 65 miliona godina.

Izumiranje vrsta je zapravo prirodni fenomen, ali kada se dešava u prirodnim okolnostima tokom godine izumre od 1 do 5 vrsta. Naučnici procenjuju da trenutno vrste izumiru 1000 do 10000 puta brže nego prirodnim procesom selekcije vrsta. To znači da dnevno nestaje na desetine vrsta. Ovaj scenario je vrlo zastrašujuć jer predviđa da će do polovine ovog veka sa lica planete Zemlje nestati od 30 do 50% svih vrsta.

Za razliku od prethodnih istrebljenja koja su prouzrokovana pojavama popud udara asteroida, vulkanskih erupcija i prirodnih klimatskih promena trenutna kriza je u potpunosti prouzrokovana nama, ljudima. Čitavih 90% ugroženih vrsta ugroženo je zbog ljudskih aktivnosti, prvenstveno onih koji prouzrokuju gubitak prirodnog staništa i globalnog zagrevanja.

Raznolikost vrsta osigurava otpornost ekosistema dajući ekološkim zajednicama obim koji im je potreban da izdrže stres. Konzervatori se često opravdano usresređuju na očuvanje ekosistema bogatih vrstama poput kišnih prašuma ili koralnih grebena ali sveobuhvatna strategija za očuvanje biodiverziteta mora uključiti i tipove staništa sa manje vrsta kao što su savane, tundre i polarna mora.

Pročitajte još:

U proteklih 500 godina znamo za oko 1000 vrsta koje su nestale ali često ne uzimamo u obzir i one vrste koje su nestale pre nego što su naučnici uspeli da ih identifikuju i opišu.

Niko zapravo nema tačnu informaciju koliko vrsta je ugroženo. Poznati stručnjak za biodiverzitet Dejvid Bilkov procenjuje da u Americi postoji između 14000 i 35000 ugroženih vrsta, što čini od 7 do 18% flore i faune.

IUCN je u svom poslednjem četvorogodišnjem izveštaju objavio da svet neće uspeti u svojoj nameri da izumiranje vrsta uspori na tempo iz 2010. godine stoga bi trebalo preduzeti hitne mere kako bi se tempo izumiranja što pre smanjio.

Milan Zlatanović

Izvor: biologicaldiversity