Krivične prijave protiv tri klanice u Novom Sadu

kej-izlivanje-crvena-tecnost-novi-sad-24-07-2015_660x330

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo gospodin Branislav Bogaroški u intervjuu za „Tanjug“ izjavio je da su 24. avgusta 2015. godine podnete tri krivične prijave protiv klanica industrija „Matijević“, „Neoplanta“ i „Trifunović“.

Kako je istakao, nadležna inspekcija je pronašla nepravilnosti u njihovom radu, tako da je to razlog podnošenja krivičnih prijava. On je dodao da im je naloženo da otklone nedostatke, a istakao je i da je nadležnost u ovoj oblasti podeljena na različite pokrajinske sekretarijate.

Podsetimo, 24. jula 2015. godine crvena tečnost se prvi put izlila u Dunav. Nakon nedelju dana objavljen je izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Bakteriološkim analizama utvrđeno je fekalno zagađenje (Escherichia coli), dok biološka analiza potvrđuje zagađenje iz celokupnog kanalizacionog sistema neprečišćene otpadne vode. Mikroskopskim pregledom sedimenta vode, inače nestandardnom procedurom u analizi otpadnih voda, utvrđeno je prisustvo eritrocita i leukocita odnosno krvi. Nakon toga, 4. avgusta 2015. godine na kanalizacionom ispustu CG2 na Beogradskom keju u Novom Sadu ponovo se izlila crvena tečnost u Dunav, ali ekipe JKP „Vodovod i kanalizacija“ nisu uspele da uzmu uzorak izlivene materije. Treće izlivanje crvene tečnosti u Dunav prijavljeno je početkom septembra ove godine.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs