„Kritična masa“ u vožnji po Beogradu

Mobilnost

Foto-ilustracija: Unsplash (João Marcelo Martins)

Beogradsko Udruženje građana „Ulice za bicikliste“ po 102. put, kao i svake poslednje subote u mesecu, priređuje zajedničku mesečnu biciklističku vožnju „Kritična masa“, ovog puta u okviru akcije „Samo ne autom“, započete tokom Evropske nedelje mobilnosti. Okupljanje građana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, kao i svih drugih koji žele da im se pridruže, bilo je u subotu, 28. septembra, u 16.30 na Trgu Nikole Pašića, a vožnja gradskim ulicama uz muziku i obezbeđenje saobraćajne policije počela je u 17 sati.

„Kritična masa“ nosi poruku o zaštiti životne sredine, promoviše bicikl kao prevozno sredstvo i motiviše ljude da što češće sednu na bicikl umesto u automobil, navelo je Udruženje „Ulice za bicikliste“.

„Ulice za bicikliste“ i portal „Bajsologija“ već četvrte godine uzastopno, u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizuju izazov „Samo ne autom“, pozivajući građane da jedan dan na posao krenu biciklom, pešice, trotinetom ili javnim prevozom umesto automobilom.

Cilj takmičenja – izazova je da se ulice rasterete saobraćaja, da vazduh bude čistiji, a grad bezbedniji, piše u najavi Udruženja.

Izvor: Zelena Srbija