Kreditiranje projekata EE, OIE i ZŽS u Crnoj Gori

Region

investiciono razvojni fond Crne GoreInvesticiono-razvojni fond Crne Gore uspostavio je Program kreditiranja projekata zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Cilj ovog programa je podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije, upravljanje otpadom, sprovođenje nacionalnih energetskih programa, kao i povećanje energetske efikasnosti.

Krediti su namenjeni za ulaganje u zemljište, objekte, opremu i uređaje, a korisnici mogu biti građani, sve lokalne samouprave, preduzeća i privredna društva.

Investiciono-razvojni fond Crne Gore će kreditirati do 70 odsto u vrednosti investicije (minimalno 10 hiljada evra, a maksimalno 3 miliona evra); kamata je 6 odsto na godišnjem nivou; rok otplate je 10 godina uključujući i grejs period od 2 godine, s tim što će pojedine opštine na severu, kao i one manje razvijene dobiti i stimulativne mere u vidu smanjenja kamatne stope za 1 odsto.

Dokumentacija se podnosi na crnogorskom jeziku, a uz nju je potrebno dostaviti i neki od instrumenata obezbeđenja (hipoteka, bankarska garancija, garancija Vlade Crne Gore, lokalne samouprave…).

Rok korišćenja kredita je do 24 meseca, a kreditna linija će trajati do 31.12.2014. godine.

Dokumentaciju Program kreditiranja projekata ZŠS, EE i OIE možete pogledati na sajtu Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore.

S.J.