Kredit od 100 miliona evra za Srbija Voz

Mobilnost

Kako prenosi Nova ekonomija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je ukaz kojim se potvrđuje državna garancija za kredit vredan do 100 miliona evra koji od Evropske banke za obnovu i razvoj uzima Srbija Voz.

Foto-ilustracija: Unsplash (Indrajeet Choudhary)

EBRD je obezbedio ovaj novac Srbija Vozu za nabavku približno 18 „novih elektromotornih garnitura“, navodi se u ugovoru koji je objavljen u Službenom glasniku zajedno sa ukazom predsednika.

Zajam će biti raspoloživ do 15. novembra 2023. godine, a očekivani rok za završetak projekta je 31. januar 2024. godine.

Otplaćivaće se u 22 jednake polugodišnje rate, pri čemu je prvi datum otplate glavnice 15. novembar 2023. godine, a poslednji 15. maj 2034. godine.

Kamatna stopa će biti jednaka referentnoj kamatnoj stopi (šestomesečni EURIBOR), uvećanoj za fiksnu maržu od 1 odsto, uz mogućnost da se kamatna stopa fiksira, ako se proceni da je to povoljnija opcija sa stanovišta upravljanja javnim dugom.

Pored sredstava zajma, EBRD će odobriti i bespovratna sredstva tehničke saradnje za angažovanje „renomiranih konsultanata“.

Ugovor je potpisan 31. oktobra 2019. godine, a Skupština Srbije donela je zakon kojim se ugovor potvrđuje 3. februara 2020.

Izvor: Nova ekonomija