Kredit EBRD za rekonstrukciju kompleksa „Makiš“

Srbija | Održivi razvoj

_potpisivanje makis beorad.rs

Na sednici grada Beograda koja je održana 2. aprila 2015. godine usvojena je odluka o uzimanju kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za rekonstrukciju fabrike za preradu pitke vode „Makiš“.

Ugovor je potpisan između direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ gospodina Svetozara Veselinovića i zamenika direktora departmenta za komunalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine Evropske banke za obnovu i razvoj gospođe Lin O’Grejdi. Kredit iznosi 13 miliona evra, a sredstva će biti upotrebljena za rekonstrukciju kompleksa za preradu vode „Makiš“ i rekonstrukciju cevovoda na desnoj obali Save.

Gospodin Veselinović je istakao da će ova rekonstrukcija omogućiti da „Beogradski vodovod“ poveća proizvodnju vode sa 8 na 10 kubnih metara u sekundi čime će se obezbediti nesmetano snabdevanje vodom svih perifernih beogradskih opština.

Gospođa Lin O’Grejdi izjavila je da će realizacijom ovog projekta Beograd svoje usluge snabdevanja vodom podići na evropski nivo.

Inače, sredstva u iznosu od 8,5 miliona evra iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj biće iskorišćena za unapređenje vodovodnog sistema, dok će preostalim sredstvima biti izvršena rekonstrukcija fabrike vode „Makiš 1“.

Sandra Jovićević

foto: beograd.rs