Krajem oktobra novi zakon o energetici

Svet

milos banjac1

U utorak 23. septembra 2014. godine u hotelu „Hyatt Regency“ u Beogradu održan je seminar „Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost“ u organizaciji italijanske Agencije za promociju spoljne trgovine (ICE).

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike gospodin prof. dr Miloš Banjac podsetio je prisutne da se Republika Srbija obavezala da će do 2020. godine uštedeti 10 odsto električne energije, kao i da će proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije biti povećana na 27 odsto. Do tada, kako je istakao gospodin Banjac, Srbija neće izvoziti električnu energiju.

On je izjavio i da je Prvi akcioni plan za energetsku efikasnost usvojen 2010. godine, a do sada je realizovano čak 80 odsto ovog plana. Drugi akcioni plan za energetsku efikasnost usvojen je prošle godine, a njime je predviđena izgradnja novih kapaciteta OIE do 2020. godine ukupne snage 1092MW.

Gospodin Banjac je ocenio da će biti potrebno prilagoditi rok za klauzulu ugovora kojom je predviđeno da Republika Srbija do 2020. godine dostigne učešće biogoriva u saobraćaju od 10 odsto zbog toga što se u Srbiji ne proizvodi biogorivo.

On je istakao da će u Nacrt zakona o energetici biti implementirane sugestije Energetske zajednice, kao i da bi zakon trebalo da bude usvojen za mesec dana.

Na seminaru „Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost“ predstavljeni su projekti iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u Srbiji, italijanska tehnologija i menadžment u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Takođe su prezentovani primeri uspešne saradnje između srpskih i italijanskih kompanija iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Sandra Jovićević

foto: ekologija.rs