Krajem juna 2015. godine biće izvršeno restruktuiranje JP „Srbijagas“.

Srbija

srbijagas bizlife.rs

Zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope gospodin Dirk Bušle sastao se u četvrtak 19. februara 2015. godine sa ministrom rudarstva i energetike Republike Srbije gospodinom Aleksandrom Antićom. Na ovom sastanku definisane su mere za reorganizaciju JP „Srbijagas“.

Do 30. juna 2015. godine trebalo bi da se izvrši pravno i funkcionalno razdvajanje operatera transportnog sistema, čime će biti stvoreni uslovi za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom u oblasti energetike. Takođe je rečeno da će Sekretarijat Energetske zajednice jugoistočne Evrope pružiti svu neophodnu stručnu pomoć kada je reč o reorganizaciji JP „Srbijagas“.

Podsetimo, krajem septembra 2014. godine Ministarski savet Energetske zajednice je na svom zasedanju konstatovao da je Republika Srbija prekršila propise iz oblasti prirodnog gasa. Do kršenja propisa došlo je zbog toga što preduzeća „Srbijagas“ i „Jugorosgas“ nisu razdvojila proizvodnju i snabdevanje prirodnog gasa. Nakon toga, Vlada Republike Srbije na sednici koja je održana 25. decembra 2014. godine usvojila je polazne osnove za restruktuiranje JP „Srbijagas“.

Sandra Jovićević

foto: bizlife.rs