Kragujevcu 11,3 miliona dinara za energetsku sanaciju OŠ “Prota Stevan Popović“ u Čumiću

Foto: Milisav Pajević

Grad Kragujevac je iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike, na osnovu Javnog poziva, kao jedna od 14 lokalnih samouprava, dobio 11,3 miliona dinara za potpunu energetsku sanaciju Osnovne škole “Prota Stevan Popović“ u Čumiću.

Pored zamene stolarije, postavljanja izolacije i unutrašnje LED rasvete, biće zamenjen i način grejanja odnosno prelazak sa električne energije na biomasu.

Ugovor o dodeli sredstva potpisali su prošlog četvrtka Aleksandar Antić ministar rudarstva i energetike i Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Dobijena sredstva iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost upotrebićemo za energetsku sanaciju najstarije škole u Šumadiji, osnovane 1792. godine, rekao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca zahvaljujući se Vladi Republike Srbije i resornom ministarstvu što su prepoznali značaj tog projekta.

Osim što je najstarija, škola koju pohađa 119 učenika, nalazi se na seoskom području što je za nas veoma važno jer želimo da obezbedimo jednake uslove školovanja za svu decu.

Momčilović je podsetio da je ovo drugi projekat sa kojim je Kragujevac aplicirao i dobio sredstva. Prethodno je odobreno 15 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti Osnovne škole “Stanislav Sremčević“ sa preko 1000 učenika.

Rezultat zamene stolarije, unapređenja sistema za grejanje i unutrašnjeg osvetljenja, je ušteda u potrošnji električne energije od 50 posto dok su troškovi toplotne energije manji za 25 procenata.

Milisav Pajević