Kragujevačke šume kao smetlište

Kragujevačke šume kao smetlištePrva ekološka radna akcija čišćenja divljih deponija održana je u subotu u Kragujevcu u organizaciji udruženja građana „Povratak prirodi“ iz Kragujevca.

I pored najavljene kiše, kiša je izostala na lokaciji šume na potezu Male Pčelice – Divostin – Drača – Šumarice gde su se okupili brojni građani i članovi različitih kragujevačkih udruženja.

Koordinator akcije „Povratk prirodi“ gospođa Vladislava Stojić izjavila je da je akcija protekla uspešno i pored meteorološke prognoze koja je neke navela na to da odustanu od radne akcije.

„Vreme nas je poslužilo, bar u ovom delu grada. Priključili su nam se vredni ljudi i ljubitelji prirode koji su bili prilično iznenađeni nemarom nekih građana koji šumu vide kao smetlište.“ – rekla je gospođa Stojić.

Ona je pohvalila sve učesnike, a posebno one koji su na radnu akciju došli iz Crne Gore i daleke Kanade.

„Ispostavilo se da je više posla u samoj šumi nego na divljim deponijama. Krenuli smo sinhronizovano u dubinu šume kako bismo uklonili đubre i izveli ga na put. Zahvaljemo JKP „Čistoća“ koja je poslala kamion da odnese pune džakove, a planirano je da gomile otpada koje nije moguće spakovati u džakove i kese JKP „Čistoća“ odnese utovarivačima.“ – precizirala je gospođa Stojić.

Prema rečima Vladislave Stojić, ovo je tek početak jer ovako otpadom pune šume nije lako očistiti i trebaće vreme kao i naći pravo rešenje da se gomilanje otpada po šumama više ne ponove.

Udruženje „Povratak prirodi“ najavljuje nove ekološke radne akcije čišćenja šuma i za april i za maj, o čemu će javnost biti na vreme obaveštena.