Kragujevačka komunalna preduzeća ostvarila pozitivne finansijske rezultate

Vesti | Srbija

Foto: Milisav Pajević

Zahvaljujući merama štednje i stabilizacije, koje su na snazi blizu tri godine, skoro sva javno – komunalna preduzeća ostvarila su pozitivne finansijske rezultate – zaključak je Gradskog veća koje je razmatralo i usvojilo izveštaje o realizaciji godišnjih programa poslovanja za period 1. januar – 30. septembar tekuće godine.

Prema rečima Nemanje Dimitrijevića direktora JKP Šumadija Kragujevac, to preduzeće je ostvarilo poslovni dobitak u iznosu od 82 miliona dinara, što je za 17 posto više od planiranog.

Neto dobit od 6,2 miliona dinara ostvarilo je i JKP Gradska groblja čija je likvidnost, rekao je direktor Nikola Spasić, u odnosu na drugi kvartal sada veća. Preduzeće uredno isplaćuje zarade, izmiruje tekuće obaveze prema Poreskoj upravi i prema dobavljačima.

U JKP Parking servis, kako se čulo, ostvaren je prihod od 156 miliona dinara, dok rashodi iznose 100 miliona dinara.

– Gubitak od pet miliona dinara iskazan je u JKP Zelenilo ali ne zbog lošeg funkcionisanja nego zbog neusklađenih cena po kojima grad plaća uslugu koju to preduzeće pruža, objasnio je gradonačelnik Radomir Nikolić što će biti rešeno već u narednoj godini.

Rezulati procesa konsolidacije, započetog pre tri godine, sada su vidljivi, kazao je Nikolić i dodao da se intenzivno smanjuje broj zaposlenih što je dovelo i do smanjenja troškova.

U saradnji sa bankama odnosno dvogodišnjim i trogodišnjim kreditima izmirene su sve zaostale obaveze prema zaposlenima, iz tih sredstava finansiran je i socijalni program, namirene su sve obaveze prema dobavljačima i potpuno je konsolidovana finansijska situacija u preduzećima.

Krediti se uredno vraćaju, iznosi su prepolovljeni, a negde i potpuno izmireni.

– Od januara naredne godine, počinje da funkcioniše jedno komunalno predzeće Šumadija Kragujevac što je bio normalan i logičan potez, s obzirom na to da imamo nekoliko preduzeća koja ostvaruju profit i par preduzeća koja po prirodi svog poslovanja ne mogu da ostvare pozitivne finansijske rezultate. Naš cilj je da onim što se zaradi u jednom preduzeću pokrijemo gubitak u drugom preduzeću i da na taj način dobijemo jedan kosolidovani sistem koji ostvaruje tekuću likvidnost i koji bez ikakvih zastoja može da brine o komunalnom sektoru u gradu Kragujevcu. Po našim procenama, zaključio je Radomir Nikolić, moći ćemo da uđemo u nove i ozbiljne investicije.

U sistemu lokalne samouprave broj stalno zaposlenih manji je za 850 čime je ostvarena ušteda od preko pet miliona evra na godišnjem nivou.

Milisav Pajević