Kragujevac u borbi protiv ambrozije

Vesti | Srbija

Ove godine grad Kragujevac krenuo je u ozbiljnu borbu protiv ambrozije, a za uništavanje jedne od najopasnijih alergenih biljaka na javnim površinama iz budžeta grada izdvojeno je četiri miliona dinara.

Foto: Grad Kragujevac

Ukupna površina na kojoj se ove godine sprovode mere za suzbijanje i uništavanje ambrozije, u saradnji sa JKP „Šumadija“, iznose oko 40 hektara, a stručne službe, poručuju iz Gradske uprave, reagovaće i na drugim lokacijama u slučaju opravdanih poziva građana.

S obzirom na to da je ambrozija izuzetno alergogena biljka, koja prouzrokuje velike zdravstvene teškoće osobama osetljivim na polen tog korova, grad Kragujevac apeluje na sve sugrađane, vlasnike poljoprivrednog i građevinskog zemljišta i šuma da sprovode mere uništavanja ambrozije na svojim parcelama.

Samo zajedničkim aktivnostima, poručio je Nikola Ribarić načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, možemo da postignemo dugoročniji efekat.

„Cilj naše akcije je da svedemo koncentraciju polena ambrozije u vazduhu na prihvatljiv nivo.

U okviru sistemskih mera, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, grad Kragujevac štampao je i flajere Ambrozija opasnost po zdravlje, koji će sada i tokom februara naredne godine biti distribuirani građanima preko Javnog stambenog preduzeća.

Foto: Grad Kragujevac

Pored načina za uništavanje ambrozije, simptoma koji ukazuju na zdravstvene tegobe, individualnih preporuka za osobe alergične na polen ambrozije, flajer što je najvažnije“, smatra Ribarić, ima i fotografije tog invanzivnog korova u svim fazama, kako bi građani mogli lakše da ga prepoznaju i uništavaju.

Pored toga, Gradska uprava će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje organizovati edukativne akcije i predavanja o ambroziji.

Inače, vremenske prilike uticale su da ove godine ambrozija cveta kasnije, pa su trenutno koncentracije njenog polena u vazduhu veoma visoke.

U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da će do 8. septembra koncentracija polena u vazduhu ove opasne alergene biljke biti iznad graničnih vrednosti. Očekuje se da će se visok nivo zadržati do kraja oktobra.

Milisav Pajević