Kragujevac radi na očuvanju vodenih resursa

Vesti | Srbija

Foto: Grad Kragujevac

Pre tačno 83 godine, voda za piće prvi put je puštena iz akumulacije Grošnica u vodovodnu mrežu Grada Kragujevca. Vodovodni sistem kakav je Kragujevac dobio 1938. godine tada je imao mali broj  gradova u Evropi.

Akumulacija Grošnica je prvo veštačko jezero u Srbiji napravljeno za potrebe snabdevanja grada pijaćom vodom, a povodom godišnjice rada, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je sa saradnicima posetio najstariju i najlepšu branu ovog tipa u regionu.

„Iako je u devetoj deceniji, kompleks je u dobrom stanju, ali ovakva postrojenja podrazumevaju konstantna ulaganja i ozbiljna sredstva. Značaj ovakvih sistema za vodosnabdevanje je ogroman, posebno ako se ima u vidu da se nalazimo u godinama kada moramo sve više i ozbiljnije da brinemo o ekologiji, a pre svega o vodi za piće. Vode ima sve manje i to je nažalost globalni trend. Moramo da je štedimo, racionalnije koristimo i čuvamo od zagađenja.“, ocenio je Dašić.

Kragujevac je krenuo u realizaciju projekta „Čista Srbija“, što podrazumeva novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu, a biće izgrađena još dva manja postrojenja – jedno u Batočini čiji sliv otpadnih voda ide ka Kragujevcu, a drugo u Stragarima. Dašić je istakao da je to velika i dugoročna investicija bitna za grad, za buduće generacije, ali i kvalitet pijaće vode.

Akumulacija Goršnica, nakon proširenja sredinom prošlog veka, danas ima zapreminu od tri miliona kubika vode. Voda je, prema rečima direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Nebojše Jakovljevića, izuzetnog kvaliteta jer iznad brane nema nikakvih industrijskih objekata, a ni potencijalnih zagađivača. Sama konfiguracija terena i šumsko područje omogućavaju visok kvalitet vode koja traži minimalna ulaganja u troškove prerade.

„JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ u čijem se sastavu nalaze još Moravski sistem i akumulacija Gruža, snabdeva danas pijaćom vodom blizu 200.000 stanovnika Kragujevca, Knića, Batočine i Kraljeva„, rekla je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

Pored toga, u sklopu tog preduzeća nalazi se i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu. S obzirom na to da je Kragujevac odavno prevazišao kapacitete tog sistema, grad i država rade na njegovom proširenju, jer je to jedan od preduslova da sačuvamo naše resurse vode za piće, navodi se na sajtu Grada Kragujevca.

Energetski portal