Kragujevac izdvaja 27,8 miliona dinara za projekte zaštite životne sredine

Foto-ilustracija: Pixabay

Gradsko veće Kragujevca je na sednici održanoj 26. janura 2018. godine donelo program raspodele sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine u ukupnom iznosu od 27,8 miliona dinara. Najviše sredstava 21,5 miliona dinara namenjeno je za subvencije javno – komunalnim preduzećima “Čistoća“ i “Zelenilo“.

Tako će za unapređenje sistema upravljanja otpadom, za čišćenje i rekultivaciju divljih deponija, opremanje Reciklažnog centra i drugo “Čistoća“ imati na raspolaganju 16,5 miliona dinara. “Zelenilo“ će za nabavku sadnica, ozelenjavanje i održavanje javnih zelenih površina dobiti pet miliona dinara. Za smanjenje zagađenosti opredeljeno je 3,4 miliona. Ta sredstva biće utrošena za kontrolu kvaliteta vazduha, monitoring alegrena polena u vazduhu, merenje nivoa komunalne buke, ispitivanje kvaliteta površinskih i otpadnih voda i zagađenosti zemljišta u zonama gradske deponije, izvorišta vodosnabdevanja, poljoprivrednoj i industrijskoj zoni, pored prometnih saobraćajnica i zonama individualnog stanovanja, parkova i igrališta.

Za dotacije udruženjima za projekte iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja planirano je 1,5 miliona dinara.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević