Kragujevac dobio set za merenje potrošnje svih energenata u realnom vremenu

Srbija | Održivi razvoj

Grad Kragujevac je prva lokalna samourava u Srbiji koja je zahvaljujući donaciji firme CRC iz Bačkog Petrovca, u prilici da prati potrošnju energije, u realnom vremenu, u zgradi Gradske uprave. U Srbiji postoje samo tri javne zgrade – zgrada UNDP-a, zgrada Privredne komore Srbije i Mašinskog fakulteta u Beogradu, gde postoji ovakvo merenje.

Tim povodom, Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca priredio je prijem za vlasnika firme CRC, Rodoljuba Čairovića i ovom prilikom potpisan je ugovor o donaciji. Prijemu su prisustvovali Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalne delatnosti, ravnomerni i održivi razvoj i predstavnici Odeljenja za energetsku efikasnost grada Kragujevca.

Vrednost seta za merenje, balansiranje i optimizaciju potrošnje energenata u zgradi Gradske uprave koju je donirala firma CRC je 1,4 miliona dinara i omogućiće praćenje potrošnje energenata u realnom vremenu. Hardverska jedinica instalirana je u zgradi Grada, a softver je u Odeljenju za energetsku efikasnost, gde se svakodnevno prati trenutna potrošnja svih energenata i daju sugestije u cilju ušteda u pogledu potrošnje energenata.

Prema rečima Rodoljuba Čairovića, ovaj uređaj osmišljen je tako da pokaže realne parametre potrošnje na osnovu kojih je moguće napraviti velike uštede. Pokazalo se, posebno u velikim korporacijama, da primenom ovih sistema i ljudi počinju da menjaju svoje ponašanje i da se ponašaju racionalnije i odgovornije.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević