Kragujevac dobija kanalizacionu mrežu i regionalnu deponiju

Foto-ilustracija: Unsplash (Timothy L. Brock)

U okviru projekta „Čista Srbja“ predviđeno je i intenzivno ulaganje u izgradnju kanalizacionih mreža i regionalnih deponija širom Srbije.

Za grad Kragujevac ove investicije su od neprocenjivog značaja budući da će se sa izgradnjom regionalne deponije ovaj grad konačno rešiti jednog od gorućih ekoloških problema. Postojeća deponija je već dve decenije spremna za zatvaranje, a datira još iz 1968. godine, navodi se na sajtu grada Kragujevca.

Predviđena je i izgradnja kanalizacione mreže kao i spalionice za otpad, a povodom predstojećih ulaganja juče je održan sastanak ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića i gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića.

„Očekujemo da bi radove u Kragujevcu mogli da pokrenemo na jesen. Izuzetno sam zadovoljan sastankom sa gradonačelnikom Dašićem i dogovorenom dinamikom. U centru Šumadije, za prostor gde živi preko 200.000 stanovnika, gradićemo kanalizacionu mrežu od 260 km i novu regionalnu deponiju sa spalionicom„, istakao je ministar.

Nedavno je potpisan i ugovor sa kineskom građevinskom korporacijom CRBC kojim će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

„Investicija je ukupne vrednosti 190 miliona za izgradnju kanalizacije i tri postrojenja za preradu, u Stragarima, Batočini i samom Kragujevcu. Za izgradnju nove regionalne deponije na tom području, opredelili smo 118 miliona evra, a investicija obuhvata i novo postrojenje za spaljivanje otpada„, naveo je ministar Momirović nakon potpisivanja ugovora sa direktorom kineske kompanije Džang Sjaojuenom.

Pored pomenutih 260 kilometara kanalizacione mreže,  značajno će biti unapređena i infrastruktura što će dodatno doprineti poboljšanju kvaliteta života u Kragujevcu.

„Imajući u vidu da je izvođač izabran i obezbeđena sredstva, očekujem da će Kragujevac biti prvi grad u Srbiji koji će krenuti sa realizacijom projekta Čista Srbija“, zaključio je gradonačelnik Dašić.

Energetski portal