Kradljivci blaga uništavaju kulturne i prirodne vrednosti Pešterskog polja

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su tokom sprovođenja projekta „Zaštitimo vodena staništa Peštera“ u više navrata posećivali brdo Trojan koje se nalazi u okviru zaštićenog podrućja Specijalnog rezervata prirode „Peštersko polje“. Ovaj lokalitet sa jedinstvenim tresavama u čijem podnožju se nalazi kulturno istorijski vredan prostor na kojem je zabeleženo drevnio svetilište, kao i različita utvrđenja tokom istorije. Prilikom obilaska aktiviste su neprijatno iznenadile rupe nalik iskopinama različitih starosti na više lokacija na Trojanu.

Trojan predstavlja jedinstven i vrlo značajan lokalitet za naš biodiverzitet i kulturno-istorijsku baštinu. Pre nego što je područje bilo zaštićeno već je bio kaptirano nekoliko izvora, tako da sada samo nekoliko potoka teče njegovim padinama. Na njima se nalaze male jedinstvene tresave sa patuljastom mešinkom kojoj je to jedino stanište na Balkanskom poluostrvu, kao i niz drugih specifičnih tresavskih biljaka i životinja.

„Žalosno je pronaći više od deset rupa oko samog vrha Trojana koje su za sobom ostavili pljačkaši arheoloških nalazišta i time naneli nepovratnu, neprocenjivu štetu. Pored toga što ovo prekopavanje ruži ovu turističku atrakciju svakako predstavlja jedan od primera teškog nepoštovanja prema zajedničkom kulturnom i prirodnom nasleđu“, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje:

„Trojan predstavlja i veoma značajno stanište za retke vrste ptica, a između ostalih je to mesto gde su u ovom regionu najčešće beležene ugrožene ušate ševe“.

Čuvari Specijalnog rezervata prirode „Peštersko polje“ su uspeli da uhvate jednog pljačkaša i slučaj prijave nadležnima, ali to nije bio dovoljan da se pljačkaši zastraše i ovakav vid uništavanja kulturnog i prirodnog nasleđa ovog prostora zaustavi.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije