Kotao na voćnu biomasu u Aleksandrovcu – primer višestruke energetske uštede

Kotao na voćnu biomasu u AleksandrovcuAkcionarsko društvo „Vino Župa“ iz Aleksandrovca još 2010. godine zamenilo je postojeće kotlove za grejanje kotlom na biomasu od komina, kaše grožđa i jabuka, drvnog otpada i koštica, izjavio je u razgovoru za Energetski Portal direktor energetike ovog društva gospodin Srba Petrušinović.

On je rekao da je snaga ovog kotla 12MW, ali da radi na 10MW s obzirom na to da i na ovoj snazi zadovoljava sve potrebe za grejanjem.

Za projektovanje i izvođenje radova bila je zadužena firma „Kirka Suri d.o.o.“ iz Beograda koja se bavi projektovanjem i postavljanjem različitih vrsta kotlova.

Vrednost ove investicije je bila oko 2 miliona evra, a postiže se i do šest puta veća ušteda energije u odnosu na pređašnje grejanje na mazut.

Akcionarsko društvo „Vino Župa“ osnovano je još 1956. godine ujedinjavanjem 9 zemljoradničkih zadruga, a danas ima asortiman od preko 500 proizvoda, poput voćnih sokova, vina, kaše, koncentrata, marmalade i drugog, od kojih se mnogi izvoze.

S.J.