Kosovo neovlašćeno preuzimalo struju

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Akcionarsko društvo „Elektromreža Srbije“ saopštilo je u toku jučerašnjeg dana da su tačni navodi Evropskog udruženje strujnih mreža (ENTSOE) da je sistemska frekvenca u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavata električne energije.

U saopštenju se navodi da je krivac za to kosovsko javno preduzeće za prenos električne energije (KOSTT) koje je u januaru i februaru ove godine permanentno neovlašćeno preuzimalo neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti “Kontinentalna Evropa“.

Kako se ističe, takvim ponašanjem KOSTT krši norme i standarde operativnog rada u sinhronoj oblasti „Kontinentalna Evropa“, a krši i svoju obavezu samostalnog vršenja regulacije svoje podoblasti, odnosno balansiranja potrošnje i proizvodnje, unutar kontrolne oblasti Elektromreže Srbije.

Budući da je EMS odgovorna za svoju kontrolnu oblast, koja uključuje i podoblast KOSTT, svi resursi kompanije usmereni su ka brzom i efikasnom rešenju tog problema, stoji u saopštenju.

Navodi se da je, posle pritisaka relevantnih institucija, KOSTT od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije.

Evropsko udruženje strujnih mreža u utorak je saopštilo da od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji „rupa u snabdevanju“ od nekoliko stotina megavata, što ne može da ima veće posledice za potrošače.

Te oscilacije, međutim, utiču na satove koji rade na struju i impulse dobijaju iz strujne mreže, jer uslovljavaju njihovo kašnjenje.

Izvor: Danas