Korišćenje jednokratne plastike na italijanskom ostrvu „košta“ 500 evra!

Na ostrvu Kapri u Italiji je ovog meseca na snagu stupila zabrana plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Ona, naravno, nije apsolutna, ali će vas korišćenje plastike kratkog daha koštati do 500 evra, što je verovatno, za svačiji novčanik, previsok trošak za npr. pijenje soka kroz plastičnu slamčicu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Max)

Sankcionisanje upotrebe plastičnog posuđa, pribora za jelo i kesa je bilo uvedeno po uzoru na arhipelag Tremiti koje od prošle godine ovaj vid neodgovornosti prema životnoj sredini kažnjava sa 50 evra. Stanovnici i turisti koji se ne odreknu plastike na Kapriju, počev od 1. maja, suočiće se sa 10 puta višom cenom!

Gradonačelnik Đovani De Martino je odluku dočekao sa odobravanjem. „Promena je ogromna, ali ukoliko njome štitimo svoje okruženje, smatram da se niko neće žaliti“, izjavio je on za dnevne novine Tajms.

Rame pod rame sa zabranom korišćenja plastičnih artikala ići će i zabrana njihove prodaje. Trgovci su dobili rok od 90 dana da se otarase postojećih zaliha.

Kapri će u skorijoj budućnosti zabraniti i plastične flaše. Kako bi već sada obeshrabrili žitelje i posetioce da ih upotrebljavaju, vlasti će deliti flaše namenjene korišćenju na duge staze.

Korake Tremitija i Kaprija pratiće i ostrvo Pročida i grad Napulj, a sve sa ciljem da se morske obale sačuvaju od zagađenja otpadom.

Jelena Kozbašić