Korali i podvodni vojni muzej na dnu Crvenog mora

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Nariman Mesharrafa)

Akaba, luka na Crvenom moru u Jordanu, privlači ronioce iz čitavog sveta. U potrazi za avanturom sve češće odlaze i ronioci iz Srbije. Dno tog mora se razlikuje od drugih po raznovrsnim koralima, ali i po specifičnom podvodnom vojnom muzeju.

Turistički razvoj Akabe počeo je još 1965. godine kada je jordanski kralj Husein zamenio sa Saudijskom Arabijom 6.000 kvadratnih metara pustinje za 12 kilometara obale Crvenog mora. Od tada imaju 27 kilometara dugu obalu.

Tako je Jordan dobio izlaz na jedinstven koralni greben kojem ne mogu da odole ronioci iz čitavog sveta, jer ovde mogu da uživaju u bogatom podvodnom svetu sa 150 različitih vrsta korala.

„Ronim od svoje devete godine. Kad god mogu, pomažem životinjama kad se negde zaglave na dnu mora, brinem o koralima, a ima i onih koji su stari i 100 godina. Moramo ih sačuvati za buduće generacije i zato često i čistimo more, vadimo đubre iz njega“, kaže Abdulah Momani iz ronilačkog centra Crvenog mora „Akaba“.

Foto-ilustracija: Unsplash (Francesco Ungaro)

Marija Aristimuno došla je čak iz Urugvaja da bi ovde videla podvodni muzej koji je napravio kralj Abdulah Drugi. On je u more potopio 19 različitih tenkova, helikoptera, borbenih vozila, a pre dva meseca i očuvani putnički avion. Kad za nekoliko godina sve ovo prekriju korali biće još veća atrakcija.

„Najviše bih volela kada bi svo oružje na svetu bilo u moru. To bi bilo divno. Ovo mi se mnogo sviđa i nigde ništa slično nisam videla“, priča Marija Aristimuno.

I ronioci iz Srbije sve češće posećuju obalu Crvenog mora i ovde mogu da zarone do 30 metara dubine.

Kad izronite iz Crvenog mora bude vam žao, jer tek tad vidite koliko boja nama nedostaje u svakodnevnom životu. Zato se ronioci kad god mogu vraćaju u vodu da bi uživali u novim izazovima i avanturama.

„Ronioci ovde mogu da primene sve one veštine koje su vežbali tokom godine. Izuzetan je doživljaj roniti na koralnim grebenima i na potopljenim olupinama, jer to pod vodom pričinjava maksimalno uživanje“, istakao je Janez Kranjc iz pančevačkog ronilačkog kluba „Svet ronjenja“.

Ronioci su se vratili u Srbiju sa mnogo lepih utisaka, ali i fotografijama koje mogu da se naprave samo na jordanskoj obali Crvenog mora.

Izvor: RTS