Korak bliže ka ugradnji solarnih kolektora na bolnicama i studentskim domovima u Beogradu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je 19. avgusta u Starom dvoru održao sastanak sa ambasadorom Slovačke Fedorom Rosohom i predstavnicima Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Foto-ilustracija: Pixabay

„Pored podsećanja na tradicionalno iskrene i prijateljske odnose Slovačke i Srbije, poželeo sam njegovoj ekselenciji dobrodošlicu u Beograd, sa željom da se u prestonici vrlo brzo oseti kao kod kuće“, rekao je gradonačelnik.

Zvaničnici su prilikom ove posete predali gradonačelniku Radojičiću Studiju izvodljivosti o korišćenju solarne termalne energije za grejanje potrošne tople vode u javnim zgradama u Beogradu.

„Moram da naglasim da ambasador danas u Stari dvor nije došao praznih ruku. Sa predstavnicima UNDP-a predao je Gradu veoma dragocenu studiju čijom izradom je učinjen prvi korak ka stimulisanju uvođenja solarnih izvora energije. Na ovaj način bi Beograd mogao ne samo da ostvari uštede već i da smanji emisije štetnih gasova koji imaju efekat staklene bašte i povećavaju zagađenje vazduha“, kazao je Radojičić.

Studija je analizirala postojeće stanje u devet javnih objekata koji imaju veliku potrošnju tople vode, kao i mogućnost za ostvarivanje znatnih ušteda. Izvršena je tehnička analiza izvodljivosti i sagledani su finansijski aspekti uvođenja termosolarnih kolektora za grejanje u tri bolnice, dva sportska centra i četiri studentska doma.

„Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku da sarađujemo sa gospođom Fransin Pikap, stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji. Njena ekspertiza u oblasti klimatskih promena izuzetno je značajna za pronalaženje zajedničkih rešenja kojima će se situacija u glavnom gradu dodatno poboljšati. Ove teme jesu lokalnog karaktera, ali naglašavam da su one globalno važne i od interesa za sve učesnike u procesu zaštite životne sredine“, rekao je Radojičić.

Kao deo borbe protiv klimatskih promena, ove godine Evropska unija je donela odluku da do 2050. godine bude kontinent koji ne koristi fosilna goriva i da u potpunosti pređe na obnovljive izvore energije. Gradovi kao najveći potrošači energije nose veliku odgovornost da se ovaj ambiciozan plan ostvari, a Beograd kao prestonica Srbije daje svoj doprinos i prati politiku EU.

„Ulaganjem u solarne kolektore za grejanje tople vode smanjili bismo troškove za struju u bolnicama, a ušteđeni novac bi se kasnije mogao iskoristiti za dalje unapređenje zdravstvenog sistema. Ekonomski gledano, otvorilo bi se i novo tržište za investicije u obnovljive izvore energije u Beogradu, što bi stvorilo i nova radna mesta“, naglasio je gradonačelnik.

Pored primopredaje studije, na sastanku se govorilo i o daljoj saradnji u oblasti povećanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenosti vazduha u glavnom gradu.

„Studiju je, kao donaciju Gradu Beogradu, izradio UNDP uz finansijsku podršku Republike Slovačke, i na tome smo im veoma zahvalni. UNDP nam pomaže u mnogim oblastima kada je reč o razvoju Beograda kao pametnog, urbanog grada i zelene prestonice. Realizacijom ovog projekta Beograd bi uštedeo dosta energije, ali i novca, što bi doprinelo boljem kvalitetu vazduha u prestonici“, zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Izvor: Grad Beograd