Kopenhagen razvija pametne ulične svetiljke

Svet

vetrosolarna-javna-rasveta

Danska planira da do 2050. godine u potpunosti izbaci iz upotrebe fosilna goriva, a Kopenhagen bi do 2025. godine trebalo da ima emisiju ugljen dioksida nula. Zbog toga je u toku razvijanje različitih projekata koji se odnose na ulično osvetljenje.

Predstavnik danske labaratorije za spoljno osvetljenje gospodin Kim Brostrom izjavio je da je za pametno ulično osvetljenje postavljeno 280 stubova duž 9 kilometara ulice. Takođe je dodao da postoji i 50 različitih rešenja i 10 različitih sistema za menadžment uličnog osvetljenja, kao i različiti senzori.

Glavni naučnik ovog projekta gospodin Jakob Andersen izjavio je da ulično osvetljenje može da se kontroliše uz pomoć računara ili pametnih uređaja. Osim toga, može se pratiti i kolika je potrošnja energije, proizvodnja lumena i efikasnost. Pametne ulične svetiljke će se uključiti samo kada im se neko približava, što će znatno smanjiti potrošnju energije.

Neke od svetiljki napajaće se uz pomoć vetra ili sunca, a predviđa se da će uz pomoć pametnih svetiljki Kopenhagen uštedeti 85 odsto energije koju je do sada trošio za osvetljavanje grada.

Sandra Jovićević