Kopenhagen dobija stambeni blok otporan na klimatske promene

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Unsplash (Nick Karvounis)

Glavni grad Danske ima 150 kišnih dana u godini, zato kišnicu skupljaju u sisteme za navodnjavanje i upravo ovaj sistem postaje veoma važan u borbi protiv klimatskih promena.

Kako bi ispunili zacrtani cilj da do 2025. godine postanu prvi ugljenično neutralan grad na svetu, moraju da naprave drastične promene. Veliku ulogu u tome ima građevinarstvo, jer je potrebno smanjiti neposrednu potrošnju energije i emisije štetnih gasova. Održiva gradnja novih zgrada jedan je od prioriteta, ali važno je i postojeće građevine prilagoditi novim standardima i predviđenim vremenskim prilikama koje su izazvane klimatskim promenama.

Ovo se posebno odnosi na Kopenhagen, jer bi se prema procenama, u narednih 80 godina količina kišnice mogla povećati za čak 30 odsto, što će izazvati probleme za postojeću kanalizacionu mrežu i povećaće rizik od poplava u gradu i okoloni.

Međutim, kompanija Henning Larsen, našla je rešenje zahvaljujući kom kišnica i neće dospevati u kanalizaciju.

Naime, u istočnom delu ovog grada gradi se novi model stambenog bloka koji će biti otporan na klimatske promene. On će biti smešten u delu u kom su stambene zgrade koje su izgrađene u 19. i 20. veku i koje imaju karakteristično unutrašnje dvorište. Prema procenama gradskih vlasti u slučaju velikih vremenskih nepogoda ovaj deo grada bi bio posebno pogođen poplavama.

Zato je projektom detaljno proučen tok podzemnih voda i to je usklađeno sa urbanom topografijom i rekonstrukcija je usmerena ka unutrašnjosti stambenog bloka.

Renoviranjem i ozelenjavanjem fasade ovaj stambeni blok će u potpunosti apsorbovati priliv kiše, koja će zatim biti prečišćena i skadištena. Zahvaljujući ovom sistemu, stanovnici će koristiti vodu koja bi završila u već preopterećenoj kanalizaciji.

Kako je najavljeno većina zgrada u ovom stambenom bloku biće obnovljena do kraja 2021. godine, a izgradnja u potpunosti završena do proleća 2022. godine.

U Kopenhagenu postoji “klimatski park” koji je dizajniran tako da tokom iznenadnih vremenskih nepogoda skladišti preko 22 miliona litara vode, na ovaj način sprečavaju se poplave. Sistem je napravljen tako da tokom oluje voda teče u podzemni rezeorvar u parku, tu se skladišti, pomoću nje rade fontane, a u slučaju suše, ceo park može da navodnjava.

Milica Radičević