Konvencija o daljinskom grejanju u Beču

Svet

sinisa mali

U Beču je 8. oktobra 2014. godine počela Međunarodna konvencija Jugoistočne Evrope o daljinskom grejanju, na kojoj učestvuje i Republika Srbija.

Predstavnici Beograda na jučerašnjoj konvenciji bili su gradonačelnik grada Beograda gospodin Siniša Mali, gradski menadžer gospodin Goran Vesić i sekretar za energetiku gospodin Marko Stojanović. Učestvovali su i savetnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju gospođa Svetlana Drmanić, šef kabineta gradonačelnika grada Beograda gospodin Luka Tomić, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove gospodin Borko Milosavljević.

Na konvenciji su predstavljeni modeli finansiranja iz oblasti energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije, reciklaže, biomase i korišćenja otpada. Osim toga, prezentovana su i pozitivna iskustva iz ovih oblasti, a jedan od prezentera bila je i delegacija iz Beograda.

Pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove gospodin Borko Milosavljević istakao je da je najviše pažnje privukao predstavljeni model javno – privatnog partnerstva, kao i da su potencijalni investitori najavili svoj dolazak u Republiku Srbiju. On je dodao i da će danas biti održani sastanci sa predstavnicima Skupštine grada Beča u vezi komunalnih delatnosti.

Međunarodna konvencija Jugoistočne Evrope o daljinskom grejanju održava se po prvi put, a njeni organizatori su Ministarstvo finansija Austrije i Međunarodna finansijska korporacija (IFC).

Sandra Jovićević

foto: beograd.rs