Tenderi

,,Unleashed’’- prvi PetTech program objavljuje poziv za prijavljivanje zainteresovanih startapova za 2021. godinu

Foto: Promo

Laboratorija PURINA® Accelerator drugu godinu zaredom poziva startap kompanije u oblasti brige o kućnim ljubimcima za prijavljivanje na razvojni program Unleashed.

Unleashed je jedinstven razvojni program brenda PURINA® za brigu o kućnim ljubimcima koji ima za cilj da podrži kreativne startapove koji integrišu nauku i tehnologiju i pružaju održiva rešenja koja ispunjavaju potrebe pasa i mačaka, kao i njihovih vlasnika.

Kako je cilj kompanije da ponudi nove proizvode i usluge koji će unaprediti dobrobit ljubimaca i onih koji ih vole, program Unleashed daje mogućnost startap preduzetnicima da sarađuju sa PURINA® stručnjacima u cilju kreiranja budućih revolucionarnih proizvoda ili usluga.

„Oduševljena sam uspehom naših učesnika programa Unleashed 2020. godine, uprkos tome što je saradnja bila 100 odsto onlajn. Iskustvo je bilo izvanredno kako za početnike, tako i za PURINA® timove stručnjaka, što pokazuje da zajednička strast i rad na ciljevima, sa pravim resursima može pružiti izuzetno relevantna znanja kao jak temelj za uspeh“, rekla je Kim Bill, šef laboratorija Purina Accelerator.

Unleashed u svojoj drugoj godini postojanja traži šest posvećenih i ambicioznih startap preduzetnika koji svoj koncept na polju ishrane, usluga ili tehnologije, žele dalje da razvijaju uz podršku multidisciplinarnih eksperata PURINA® tima. Tokom šest meseci programa preduzetnicima se nudi finansijska podrška za svaki projekat u vrednosti od 50.000 švajcarskih franaka, uz svu podršku eksperata kompanije PURINA® kako bi ostvarili ciljeve ubrzanog razvoja projekta.

Jedna od prošlogodišnjih pobednica ovaj jedinstveni razvojni program opisala je kao odličan i sjajno organizovan. „Impresionirana sam načinom na koji je program Unleashed omogućio predstavljanje i podršku malim startapovima. Zaista cenimo celokupno iskustvo i izuzetan profesionalizam koji stoji iza njega”, rekla je Katrin Burkhard, suosnivačica britansko-nemačkog startapa za čuvanje mačaka Cat in A Flat.

Za više informacija posetite veb stranicu:  www.unleashedbypurina.com i ukoliko želite da usavršite vaš proizvod ili uslugu u oblasti brige o kućnim ljubimcima, podnesite prijavu najkasnije do 31. marta 2021. godine.  Pobednici će biti proglašeni 24. juna 2021. godine, a sprovođenje programa ubrzanog razvoja Unleashed, kompanije PURINA® startuje 25. juna i trajaće do 2. decembra 2021. godine.

Kao globalni lider u ishrani kućnih ljubimaca, kompanija PURINA® je više od 90 godina posvećena proizvodnji hrane visoke nutritivne vrednosti i kvaliteta, a razvojnim programom Unleashed je još jednom potvrdila da su ulaganje u inovacije i pronalaženje novih rešenja i tehnologija za unapređenje u oblasti ishrane i zdravlja kućnih ljubimaca, suština njenog poslovanja.

Izvor: Represent Communications

Pokrajinski sekratarijat raspisao tri konkursa za dodelu sredstava poljoprivrednicima

Foto-ilustracija: Pixabay

Sva tri konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, objavljena na njihovom sajtu u utorak,  namenjena su poljoprivrednicima.

Tekst prvog Konkursa navodi kako su sredstva namenjena za subvencionisanje kamate na kredite Razvojnog Fonda Vojvodine za nabavku nove opreme i sistema za navodnjavanje iz kanalske mreže.

Za realizaciju aktivnosti predviđeno je ukupno 2.000.000 dinara. Bespovratna sredstva za podršku kreditnim sredstvima po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 100 odsto visine ugovorene kamate po kreditu registrovanog gazdinstva.

Minimalni iznos podrške po jednoj prijavi iznosi od 50.000 dinara, a maksimalni iznos podrške iznosi do 1.000.000 dinara.

Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava, priznavaće se zahtevi poslati Fondu, ili ugovori zaključenih nakon 01.01.2020. godine, radi kreditiranja za navedene namene.

Zahtev se podnosi Fondu ili Pokrajinskom sekretarijatu u isto vreme kada se podnosi i zahtev za kredit Fonda po Кonkursu za dugoročne kredite za nabavku nove opreme i sistema za navodnjavanje iz kanalnske mreže subvencionisane od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Кonkurs je otvoren do utroška sredstava, zaključno sa 01.12.2021. godine.

Za više informacija pogledajte OVDE.

Drugi Konkurs namenjen je za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2021. godini.

Predmet Konkursa je dodela bespovratnih sredstava za nabavku novih pčelinjih društava.

Za realizaciju Konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini predviđen je ukupan iznos do 25.000.000 dinara.

Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 50 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veći od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara. Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 50.000 dinara.

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po Кonkursu namenjena su za:

1.nabavku novih pčelinjih društava

2. nabavku opreme za pčelarstvo: košnice i kontejneri

3. nabavku opreme i uređaja za preradu pčelinjih proizvoda

4. nabavka opreme i uređaja za pakovanje i skladištenje pčelinjih proizvoda

Кonkurs je otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 09.04.2021.godine.

Za više informacija pogledajte OVDE.

Treći Konkurs namenjen je za dodelu sredstava za održavnje naučno stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2021 godini na teritoriji AP Vojvodine.

Bespovratna finansijska sredstva koja se dodeljuju po ovom Konkursu iznose ukupno do 5.000.000 dinara.

Maksimalni iznos sredstava koji se dodeljuje po jednoj prijavi jeste 1.000.000 dinara.

Кonkurs je otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 02.04.2021. godine.

Za više informacija pogledajte OVDE.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Schneider Electric poziva studente da konkurišu za novi program stipendiranja

Foto ilustracija: Unsplash (Scott Graham)

Schneider Electric Razvojni centar u Novom Sadu i sa kancelarijom u Beogradu organizuje novi program stipendiranja za studente druge, treće, četvrte godine akademskih ili master studija tehničkih odeljenja na Prirodno – matematičkom fakultetu i Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, kao i Elektrotehničkog i Matematičkog fakulteta Univerzteta u Beogradu.

Osmišljen tako da pruži podršku najboljim studentima u fakultetskim izazovima i dodatno ih motiviše da budu proaktivni i uspešni tokom studiranja.

U toku jedne godine, postoje dva ciklusa u trajanju od po šest meseci.

Nakon svakog ciklusa, ukoliko stipendisti zadrže iste kriterijume i svojom motivacijom i zalaganjem ostave pozitivan utisak na mentore, automatski će se pridružiti sledećem ciklusu.

Tokom trajanja programa, odabrani studenti će imati priliku da razmenjuju znanja i iskustava direktno sa mentorima i da svoje formalno obrazovanje primene na praktičnim primerima, a osim stipendije, biće im pružena mogućnost da svoju karijeru započnu u kompaniji Schneider Electric.

Pravo da konkurišu imaju studenti koji su na dosadašnjim studijama ostvarili minimalan prosek 8.50.

Studenti se za program stipendiranja mogu prijaviti do petka, 19. februara, putem sajta kompanije u delu Scholarship.

Za više informacija pogledajte ovde.

Schneider Electric Razvojni centar u Novom Sadu i sa kancelarijom u Beogradu se bavi istraživanjem, razvojem i softverskim inžinjeringom u oblasti elektroenergetike, a posebno unapređenjem modernih infrastrukturnih sistema.

Okupljamo preko 1000 stručnjaka iz svih oblasti, a posebno iz oblasti energetike i računarstva sa višegodišnjom saradnjom sa univerzitetima, elektrodistributivnim kompanijama, proizvođačima i IT integratorima širom sveta.

Naš glavni proizvod ADMS softver – Advance Distribution Management System, obuhvata razne analitičke funkcije za proračun i optimizaciju rada elektrodistributivnih kompanija. Takođe, obezbeđuje alate potrebne za efikasno praćenje, upravljanje, dizajn i optimizaciju distributivnih sistema.

Izvor: Schneider Electric

Dizajneri, vi se pitate – nagradni konkurs za rešenja za smanjenje otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

Međunarodna inicijativa ”Šta može da uradi dizajn” u saradnji sa Ikea fondacijom pokreće ”Izazov bez otpada”, globalno takmičenje otvoreno za dizajnere, inovatore, startape, studente, preduzetnike iz celog sveta koji imaju rešenja za smanjenje otpada.

Učesnici se mogu prijaviti onlajn putem platforme No Waste Challenge do 1. aprila. U maju će biti izabrano najmanje 10 pobedničkih projekata koji će osvojiti po 10.000 evra, kao i šestomesečni mentorski program koji će pobedničke timove podržati u daljem razvoju projekata.

Organizatori ističu da se naša planeta davi u otpadu, a da svake godine bacimo 2,12 milijarde tona otpada širom sveta. Kako se upozorava u saopštenju, ako tako nastavimo, očekuje se porast globalne godišnje proizvodnje otpada za 70 odsto pre 2050. godine što će ubrzati društvene i ekološke probleme.

Učesnici se pozivaju da u svojim projektima pokažu kako da ohrabrimo svesniju potrošnju, kako da proizvodimo na način koji u obzir uzima potrebe planete i kako da se odgovornije odnosimo prema otpadu.

Predlozi projekata treba da budu uzbudljivi, izvodljivi, potencijalno merljivi, piše u pozivu i podseća se da su istorijski, dizajneri ohrabrivali preteranu proizvodnju i potrošnju. Ali, kako se ističe, dizajn takođe ima snagu da promeni perspektivu, a pandemija kovida nam je dala mogućnost da otvorimo vrata radikalno novim idejama, proizvodima, uslugama i sistemima.

“Dizajneri su u jedinstvenoj poziciji da promene način kako se i od čega stvari prave. Veliki broj kreativaca već je preuzeo aktivnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji eksperimentišući sa materijalima i procesima, povećavajući svest i inspirišući nove narative o otpadu kao resursu. Ali ima još mnogo potencijala. Sad, više nego ikad, zajednica dizajnera mora da istupi i da nas predvodi”, poručuje kreativni direktor inicijative “Šta može da uradi dizajn” Richard van der Laken.

Više informacija o pozivu možete pogledati ovde.

Izvor: Centar za promociju cirkularne ekonomije

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo tri javna konkursa za lokalne samouprave ukupne vrednosti od 400 miliona dinara

Foto-ilustracija: Unsplash (Patrick Hendry)

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je tri javna konkursa, kojima je predviđeno ukupno 400 miliona dinara za podršku lokalnim samoupravama za projekte kojima je cilj smanjenje zagađenja vazduha, izjavila je resorna ministarka Irena Vujović.

„Borba za čist vazduh je jedna od najvažnijih u Ministarstvu koje vodim i odlučni smo u nameri da podstaknemo lokalne samouprave da što hitnije reaguju i rešavaju ovaj problem. Zato smo kao rok za prijavu na sva tri konkursa odredili 16. februar 2021. godine. Delujemo istovremeno na više frontova. Jednim konkursom opredelili smo 200 miliona dinara za obnovu starih kotlarnica, čime ćemo smanjiti zagađenje vazduha, za drugi konkurs obezbedili smo 100 miliona dinara za projekte sufinansiranja smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, a za treći konkurs 100 miliona dinara za pošumljavanje, kako bismo poboljšali kvalitet vazduha širom Srbije“, precizirala je ministarka Vujović.

Pravo da se prijave na raspisane konkurse imaju svi gradovi, opštine i gradske opštine u Srbiji. Konkursima je predviđeno da Ministarstvo zaštite životne sredine finansira 80 odsto opravdanih troškova projekta, dok učešće korisnika iznosi 20 odsto.

Odluku o projektima koji će biti sufinansirani doneće posebna konkursna komisija, a ministarka Vujović će u narednim danima formirati tri takva tela prilagođena svakom konkursu.

Projekti će biti birani prema unapred utvrđenim kriterijumima, a preliminarna rang lista biće objavljena na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i eUprave, u roku od najviše 60 dana od isteka roka za prijavu.

Kada je reč o konkursu za nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje, kao i individualnih ložišta, neki od najvažnijih kriterijuma su značaj projekta za životnu sredinu, stepen uticaja i ugroženosti životne sredine. Glavni kriterijumi konkursa za sufinansiranje projekata pošumljavanja degradiranih, zaštićenih, javnih i drugih površina gde postoji takva potreba, biće opšti uticaj na životnu sredinu i stepen razvijenosti lokalne samouprave.

Više informacija i potrebna konkursna dokumentacija dostupni su na portalima www.ekologija.gov.rs i www.euprava.gov.rs
Za sve dodatne informacije možete se obratiti Ministarstvu na sledeće mejl adrese: konkurs.kotlarnice@ekologija.gov.rs, konkurs.posumljavanje@ekologija.gov.rs, konkurs.zagadjenje@ekologija.gov.rs ili posetite LINK.

Naučno-tehnološki park Beograd objavio poziv za novi program podrške startapima u najranijim fazama razvoja

Foto: Promo

Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske, raspisao je poziv za Raising Starts, novi program podrške startap timovima i kompanijama za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga u najranijim fazama razvoja.

Program obuhvata intenzivne obuke za razvoj biznisa, mentorstvo, kao i finansijsku podršku do 15.000 CHF za pokrivanje troškova namenjenih izradi prototipa, razvoj biznis modela, istraživanju tržišta, testiranju prvih kupaca, zaštiti intelektualne svojine i ostalih troškova vezanih za razvoj novih proizvoda ili usluga.

Prijave su otvorene do 25. januara 2021. godine na zvaničnoj stranici programa.

Raising Starts je prvi program ovog tipa u Srbiji koji istovremeno obezbeđuje i stručnu i finansijsku podršku startapima u najranijim fazama razvoja. Na program mogu konkurisati startap timovi od najmanje 2 člana i inovativne kompanije osnovane ne duže od dve godine do datuma objavljivanja Javnog poziva, a koji razvijaju inovativne proizvode i usluge.

Prema Startup Genome istraživanju, nedostatak finansijske podrške za startape u najranijim fazama razvoja predstavlja jedan od najvećih izazova startap ekosistema u Srbiji, i da bi nastavio da raste neophodni su novi mehanizmi podrške investiranju.

Donoseći stručnu i finansijsku podršku u ranoj fazi razvoja, uz pristup savremenim inovacionim laboratorijama i mreži partnera, investitora i drugih startap osnivača u NTP Beograd, Raising Starts će omogućiti startap timovima i kompanijama da steknu neophodna znanja i veštine kako da premoste prepreke na putu od inovativne ideje do spremnosti za investicije i izlazak na globalno tržište.

Program Raising Starts je kreiran kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” kojim Vlada Konfederacije Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji, a sprovodi NTP Beograd po Memorandumu o saradnji potpisanom između Vlade Republike Srbije (u ime Vlade: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja) i Vlade Švajcarske Konfederacije (Državni sekretarijat za ekonomsle poslove SECO).

Cilj je osnivanje i razvoj novih inovativnih kompanija koje će doprineti povećanju izvoza, novih zapošljavanja i omogućiti mladima da u Srbiji razvijaju inovativne biznise koji su rame uz rame sa svetom.
Kroz više javnih poziva u naredne 3 godine, Raising Starts će podržati razvoj do 100 novih startap kompanija, i pored Beograda proširiće svoj obuhvat u regione Niša i Čačka.

Izvor: NTP Beograd

Otvoren konkurs za NajRupu (Beo)grada

Foto: Nije filozofski ćutati

Nije Filozofski ćutati, NIN, NjuzNet, Marka Žvaka i Ne davimo Beograd pozivaju vas da učestvujete u izboru za NajRupu (Beo)grada.

Oduvek ste se pitali koja je najlepša i najzanimljivija rupa u Beogradu, a niste imali koga da pitate? Vašim mukama je kraj!

Otvoren je javni konkurs za fotografije, ilustracije i karikature rupa na beogradskim ulicama.

Pozivaju se svi građani da se prijave na konkurs koji će biti otvoren od 19.11. do 19.12.2020.godine.

Radove slati na email adresu: nijefilozofskicutati2019@gmail.com. Uz svaki rad treba navesti ime autora, kontakt, naziv, lokaciju i datum snimanja rupe.

Najuspešnije fotografije, ilustracije i karikature biće izložene u okviru ciklusa Nije Filozofski ćutati na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a pobednici konkursa dobiće i sledeće nagrade: godišnja pretplata za NIN i objavljivanje pobedničkog rada u NIN-u, knjiga Dubravke Stojanović „Kaldrma i asfalt – urbanizacija i evropeizacija Beograda 1890-1914.“ i paket akcesoara Marka Žvaka.

Specijalna nagrada je krpljenje pobedničke rupe u saradnji sa Ne davimo Beograd.

Izložba se organizuje u saradnji sa NIN, Ne davimo Beograd, Marka Žvaka i Njuz.net.

Izvor: Ne davimo Beograd