Tenderi

Raspisan konkurs za prevod knjige o klimatskim promenama „Homo climaticum“ na engleski jezik

Zelena akcija u okviru projekta „School of Sustainability in the European Year of Development 2015 and Beyond“ raspisuje konkurs za prevod knjige „Homo climaticum“ na engleski jezik.

„Homo climaticum“ je zbirka kratkih priča i kratkih pesničkih formi koju su zajedno izdale Zelena akcija i Kulturtreger/Booksa, kao rezultat konkursa „Klimatska fikcija“. Kako se projekat School of Sustainability sprovodi na nivou više zemalja EU, cilj je engleskim izdanjem proširiti dostupnost knjige i njenog sadržaja.

Zainteresovani prevodioci mogu poslati službenu ponudu, kratku biografiju i reference, kao i probni prevod fragmenta prevedenog na engleski. Rok za dostavu je 19. novembar 2017. godine, a rok za završetak prevoda je 20. decembar 2017. godine.

izvor: zelena-akcija.hr

Raspisan likovni konkurs na temu zaštite ozonskog omotača

Foto: mzoip.hr

Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike raspisuje edukativni likovni konkurs za učenike nižih razreda osnovnih škola na temu zaštite ozonskog omotača.

Konkurs se realizuje sa ciljem edukacije dece o važnosti sprovođenja Montrealskog protokola o materijama koje oštećuju ozonski omotač, a mogu se prijaviti sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

Montrealski protokol najbolji je primer kako se zajedničkom globalnom akcijom mogu ispraviti posledice negativnog ljudskog uticaja na okolinu. Ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih materija ne samo da je zaustavljeno dalje oštećivanje ozonskog omotača, nego se on oporavlja. Prema izveštaju UN-a predviđa se da će se ozonski omotač oporaviti do 2050. godine.

Prijava likovnih radova traje od 20. novembra do 15. decembra 2017. godine.

izvor: mzoip.hr

Raspisan javni konkurs za sufinansiranje realizacije projekata toplotnih pumpi

Foto-ilustracija: Pixabay

Pokrаjinski sekretаrijаt zа energetiku, građevinarstvo i saobraćaj rаspisаo je Javni konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata primene toplotnih pumpi za zagrevanje/hlađenje objekata javne namene.

Kako je saopšteno, sredstva se dodeljuju javnim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine i to za nabavku i montažu toplotnih pumpi ili rekonstrukciju postojećeg sistema za grejanje i hlađenje ugradnjom toplotne pumpe za rad u bivalentnom režimu.

Konkurs je otvoren do 9. novembra 2017. godine.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

izvor: psemr.vojvodina.gov.rs

Raspisan konkurs za projekte povećanja energetske efikasnosti i obnovljiih izvora energije u Hrvatskoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike Hrvatske je 10. oktobra 2017. godine otvorilo Poziv za dostavu projektnih predloga namenjenih povećanju energetske efikasnosti i korišćenja OIE u proizvodnim industrijama.

Cilj poziva je ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje efikasnosti korišćenja energije u proizvodnim industrijama, omogućujući jednake količine rezultata korišćenjem manje količine energije, kao i smanjenje udela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije. Projektni predlozi u okviru ovog Poziva uz mere energetske uefikasnosti ili ugradnje opreme za korišćenje OIE u proizvodnim pogonima mogu uključivati i mere energetske obnove zgrada pratećih proizvodnom pogonu poput kancelarijskih zgrada, proizvodnih hala i slično.

Otvoreni Poziv namenjen je mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzećima koja su registrovana za obavljanje delatnosti iz područja proizvodne industrije koja uključuje sve proizvodne i prerađivačke delatnosti u skladu sa Nacionalnom klasifikacijskom delatnosti (NKD), osim delatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duvanskih proizvoda. Zainteresovani moraju podneti samostalno predlog, nisu prihvatljive partnerske organizacij, a moguće je podneti samo jedan projektni predlog.

Poziv se sprovodi u okviru Prioritetne osi 4 Podsticanje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, Specifičnog cilja 4b1 Povećanje energetske efikasnosti i korišćenja OIE u proizvodnim industrijama, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodeliti pojedinom projektu je 350 hiljada kuna, dok je najviši iznos 20 miliona kuna. Ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za dodelu u okviru ovog Poziva za 2017. godinu iznosi 114 miliona kuna.

Prijave na poziv su otvorene do 17. januara 2018. godine.

izvor: mzoip.hr

Raspisan konkurs za najbolji ekološki projekat u Crnoj Gori

Nikšićka Pivara raspisala je konkurs za finansiranje najboljeg ekološkog projekta na koji se mogu prijaviti nevladine organizacije iz cele Crne Gore koje se bave zaštitom životne sredine.

Projekti treba da se odnose na jednu od tri predložene oblasti – upravljanje otpadom, zaštita prirodnih resursa ili druge aktivnosti koje doprinose razvoju svesti i odgovornosti o potrebi aktivnog uključivanja građana u zaštitu i unapređenje životne sredine.

Projekti koji budu ušli u uži izbor biće prezentovani pred Komisijom koja će i odlučiti o pobedniku konkursa.

Rok za dostavljanje predloga projekta je 27. oktobar 2017. godine, a najbolji projekat biće nagrađen sa 10 hiljada evra.

izvor: vijesti.me

Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti ZŽS u Republici Srpskoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske objavio je Javni konkurs za dodeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine za 2017. godinu.

Konkurs je objavljen sredinom septembra 2017. godine, a trajaće do 14. oktobra 2017. godine.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

izvor: ekofondrs.org

Grčka kompanija objavila tender za izgradnju 12 vetroparkova

Foto-ilustracija: Pixabay

Grčka kompanija za obnovljive izvore energije PPC Renewables izdala je saopštenje da traži partnere za izgradnju ukupno 12 vetroparkova na više ostrva u Egejskom moru. Kompanija je objavila tri tendera za izgradnju vetroparkova, upravljanje tim postrojenjima za proizvodnju električne energije i njihovo održavanje u periodu od 14 godina od završetka izgradnje.

U saopštenju te grčke energetske kompanije se precizira da će svih 12 vetroparkova biti izgrađeno na nekoliko ostrva u egejskom moru i da se planira da oni imaju ukupnu instalisanu snagu od 31,8 megavata, prenosi BalkanGreenEnergyNews.

PPC Renewables planira da izgradi 11 manjih vetroparkova totalne instalisane snage od 24.3 MW na ostrvima Marmari i Evija (5,4 MW), Ikarija (0,9 MW), Karpatos (0,9 MW), Lesvos (2,7 MW), Limnos (0,9 MW), Samos (1,8 MW), Hios (2,7 MW i 0.9 MW), Psara (1,8 MW), Mikonos (1,8 MW) i na ostrvu Tinos (4,5 MW).

Kompanija je objavila i tender za planiranje izgradnje, snabdevanje, transport, instaliranje i upravljanje vetroparkom ukupne instalisane snage 7,5 megavata u mestu Sitija na južnom ostrvu Krit. Procenjena vrednost investicije u taj vetropark na Kritu iznosi 12,15 miliona evra a rok za podnošenje predloga za projekat je 9. oktobar 2017. godine.

Vrednost projekta za izgradnju vetroparka na ostrvu Tinos je procenjena na 7,5 miliona evra a rok za podnošenje predloga za taj projekat je 10. oktobar, 2017. godine.

Vrednost investicije za treći tender za izgradnju 10 vetroparkova na nekoliko ostrva u egejskom moru je 28 miliona evra a rok za podnošenje predloga za te projekte koji treba da imaju ukupnu instalisanu snagu od 19,8 megavata je 5. oktobar, 2017. godine.

PPC Renewables je ćerka firma grčke energetske kompanije Public Power Corporation (PPC). Na Internet prezentacije te kompanije se kaže da PPC Renewables želi da postane vodeća firme na tržištu unutar Grčke na polju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. PPC Renewables trenutno poseduje i upravlja sa 20 vetroparkova, 17 manjih hidrocentrala i 28 solarnih farmi ukupne instalisane snage 153 megavata.

PPC Renewables je objavila detalje tenderske procedure i formulare za podnošenje predloga na svom Internet sajtu. Možete ih pogledati ako kliknete OVDE.