Konkurs za poboljšanje vodosnabdevanja u Paraćinu

Vesti | Srbija

Foto: Milisav Pajević

Udruženje „BID zona Korzo“ raspisalo je četvrti ovogodišnji javni poziv za uređenje stambenih zgrada u Paraćinu, ovaj put, za poboljšanje vodosnabdevanja.

Skupštine stanara stambenih zgrada koje imaju problem sa vodosnabdevanjem, mogu da se jave na konkurs koji je raspisala „BID zona Korzo“.

Zgrade koje imaju više od dva sprata radi stabilnijeg vodosnabdevanja trebalo bi da imaju ugrađene pumpe za povećanje pritiska u vodovodnoj mreži, koje će preduprediti pad pritiska i time nedostatak vode, posebno tokom letnjih meseci.

Ovo su važeći uslovi “Vodovoda” već 40 godina, a razlog je jednostavan: pritisak u mreži u celom Paraćinu se održava na istom nivou, a kada bi se pritisak podizao do te mere da na višim spratovima bude dobar, na nižim bi došlo do pucanja cevi. Da bi se taj problem prevazišao, svaka zgrada mora da ima posebnu pumpu.

Četvrti ovogodišnji konkurs za kreditiranje skupština stanara u Paraćinu, se odnosi se isključivo na nabavku i servisiranje opreme potrebne za povećanje pritiska i poboljšanje vodosnabdevanja u zgradama.
Sredstva izdvojena za ovu namenu iznose ukupno 400 hiljada dinara i očekuje se da će se na konkurs javiti desetak skupština stanara.

– Ukoliko sredstva ne budu dovoljna za njihove potrebe, konkurs će biti ponovljen, dok sve zgrade ne budu opremljene ispravnim pumpama i ostalom pratećom opremom, rekao je Dragan Gajić, predstavnik „BID zone Korzo“. Konkurs traje do ponedeljka, 21. maja.

Podsetimo Upravni odbor Udruženja „BID zona Korzo“ doneo je odluku da sve zainteresovane stambene zajednice sa teritorije Opštine Paraćin mogu preko javnih poziva da konkurišu za dodelu beskamatnih kredita za nabavku i remont pumpi za povećanje pritiska vode, nabavku bačvi i ostale opreme potrebne za redovno snabdevanje vodom stambenih zgrada.

U saradnji sa lokalnom samoupravom koja obezbeđuje sredstva, ovakvi pozivi biće otvoreni u junu i julu, da bi sve zainteresovane zgrade dobile kredite. Rok za vraćanje ovih kredita biće godinu dana, a prosečna mesečna rata oko 300 dinara po domaćinstvu za zgradu sa dvadesetak stanova.

Milisav Pajević

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Info-energetski Paraćin“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini.