Konkurs za oslikavanje zgrada i kuća sa Starog grada u okviru Rekonstrukcija

Vesti | Svet | Održivi razvoj

U septembru prošle godine je u Beogradu bio održan prvi festival „Rekonstrukcija“, a platno za radove uličnih umetnika je predstavljala nekadašnja zgrada Beobanke. U okviru drugog izdanja festivala, muralisti izlaze iz okvira građevinskog zdanja na Zelenom vencu i sa svojim sprejevima i pretećom opremom se usmeravaju na zgrade i kuće u prestoničkoj opštini Stari grad. Organizatori upućuju poziv svim stambenim zajednicama i vlasnicima porodičnih kuća iz ovog kraja koji su voljni da svoje objekte prepuste u ruke rekonstruktora.

Prijavljeni objekti koji ispunjavaju uslove konkursa biće oplemenjeni umetničkim radovima istaknutih muralista tokom ovogodišnjeg festivala „Rekonstrukcija“, koji će se realizovati u javnim prostorima u centru Beograda od 6. do 8. septembra.

Foto: Rekonstrukcija

„Drugo izdanje festivala ‘Rekonstrukcija’ odvijaće se pod sloganom Ajmo napolje, koji poziva sve sugrađane i sugrađanke Beograda, kao i goste glavnog grada, da se aktivno uključe u umetničke intervencije tokom manifestacije, a pomenuti konkurs je prvi korak u susret realizaciji zajedničkih aktivnosti sugrađana sa umetnicima. Glavna ideja festivala jeste da nas sve podseti i podstakne na konstruktivno korišćenje ulica i drugih javnih prostora kao mesta za stvaralaštvo, okupljanje i igru“, ističu organizatori „Rekonstrukcije“.

Javni poziv je otvoren do 3. juna 2019. godine. Pravo učešća imaju stambene zajednice/vlasnici nepokretnosti – porodične kuće, koje ispunjavaju konkursom predviđene uslove.

Za zgrade: da su registrovane u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada („Službeni glasnik RS“, broj 104/2016) i da postoji odluka Skupštine stambene zajednice doneta običnom većinom glasova prisutnih članova, sa pismenim saglasnostima za učešće na konkursu za oslikavanje zgrade muralom.

Za porodične kuće: dokaz o vlasništvu objekta; u slučaju suvlasništva nad objektom, saglasnost drugog/ih suvlasnika koji nije/su podnosilac/ci prijave.

Za zgrade i porodične kuće: da se zgrada/porodična kuća nalazi na teritoriji Gradske opštine Stari grad, da zgrada/porodična kuća – predmetni objekat nije utvrđen za kulturno dobro, ne nalazi se u okviru kulturno-istorijske celine, ne uživa status dobra pod prethodnom zaštitom i ne nalazi se u okviru prethodno zaštićene celine, da zgrada/porodična kuća ispunjava uslove koje su vezane za oslikavanja murala.

Opširnije informacije u vezi sa konkursom i dokumentacijom potrebnom za prijavljivanje možete naći na: www.facebook.com/streetsmartbelgrade i www.starigrad.org.rs.

Prijava za učešće na konkursu mora biti podneta na prijavnom obrascu koji je propisala komisija, a koju učesnici mogu preuzeti na stranici udruženja „Street smart“: www.facebook.com/streetsmartbelgrade, Festivala „Rekonstrukcija“: www.facebook.com/FestivalRekonstrukcija ili na pisarnici Uprave gradske opštine Stari grad, u Beogradu, Makedonska 42.