Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sitema za navodnjavanje

Vesti | Srbija

Foto: pixabay

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sitema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji AP Vojvodine u 2019. godina ima za cilj povećanje obradivih površina pod opremom i sistemima za navodnjavanje, kao i zaštitu zemljišta kroz sprečavanje razvoja korova uz poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka.

Predmet konkursa je dodela bespovratnih sredstava za sufinansiranje postavljanja cevovoda i opremanje bunara, nabavke pumpi i agregata za navodnjavanje, nabavke sistema za navodnjavanje veštačkom kišom, subirigacija, materijala za pokrivanje povrtarskih, voćarsko-vinogradarskih kultura i cveća kako bi bile zaštićena od mraza korišćenjem agrotekstila, malč folije i drugog.

Za realizaciju konkursa predviđeno je ukupno do 380.000.000 dinara, a bespovratna sredstva utvrđuju se u iznosu do 60 odsto od prihvatljivih troškova investicije, odnosno 70 odsto za fizička, pravna lica i preduzetnike čije gazdinstvo je registrovno na području sa otežanijm uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i fizička lica i osnivače pravnog lica mlađe od 40 godina.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi može biti do 7.000.000, odnosno 7.700.000 dinara za za fizička, pravna lica i preduzetnike čije gazdinstvo je registrovnau na području sa otežanijm uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i fizička lica i osnivače pravnog lica mlađe od 40 godina.

Minimalan iznos po jednoj prijavi iznosi 21.000 dinara, a razmatraće se samo prijave čija je vrednost prihvatljivih troškova investicije jednaka 35.000 dinara ili veća od tog iznosa.

Podnoslilac može podneti prijavu samo za jednu vrstu proizvodnje.

Pokrajinski sekretarijat poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo putem scog nadležnog sektora može da naloži Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi AP Vojvodine da utvrdi činjenično stanje na terenu, odnosno uradi nultu kontrolu. Investicije započete pre nulte kontrole se ne prihvataju.

Prilikom razmatranja podnetih prijava priznaće se samo investicije realizovane nakon 1. januara ove godine.

Konkurs je otvoren do 15. marta ove godine.

Milisav Pajević