KONKURS ZA ARHITEKTE: Traži se idejno rešenje balkanskog eko-centra na Zelenom vencu

Srbija | Održivi razvoj

Foto: Stattwerk

Raspisan je anketni konkurs, otvorenog tipa, za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje balkanskog eko-centra na Zelenom vencu u Beogradu. Od učesnika se očekuje da ponude projekte koji uključuju zelene fasade – vertikalne bašte i korišćenje obnovljivih izvora energije, koji će obezbediti energetsku samostalnost objekta. Konkurs je raspisao projektantski biro Stattwerk d.o.o. iz Beograda, ogranak istoimene nemačke kompanije.

Organizator želi da raspisivanjem konkursa podstakne domaće arhitekte da razmišljaju o održivoj arhitekturi i da doprinesu realizaciji prvog zelenog, energetski nezavisnog solitera na Balkanu.

Projektni predlozi rekonstrukcije dela gradskog bloka na Zelenom vencu, trebalo bi da sadrže rešenja za sadržaje planiranog objekta: apartmane, restoran, bar i vidikovac kao i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama, edukativni eko-centar i garažni prostor. Pravo učešća imaju diplomirane arhitekte, koje poseduju državljanstvo Republike Srbije ili žive i rade na njenoj teritoriji, kao i firme koje deluju u oblasti arhitekture i urbanizma u zemlji.

Neto nagradni fond konkursa za diplomirane arhitekte iznosi 19.500 evra u dinarskoj protivvrednosti. Najbolja rešenja očekuju sledeće nagrade: prva – 10.000 evra, druga u iznosu od 3.000, treća – 2.000, četvrta i peta u iznosu od po 1.000 evra, dok će radovi od 6 do 10. mesta dobiti nagrade od po 500 evra.

Foto: Stattwerk

Uporedo je raspisan i konkurs za studente arhitektonskih fakulteta na teritoriji Republike Srbije, sa namerom da ih podstakne da razmišljaju o održivim arhitektonskim projektima za dobijanje rešenja dizajna fasade. Radovi treba da budu u skladu sa zelenom i energetski efikasnom arhitekturom. Stattwerk d.o.o. je pripremio novčane nagrade za troje najboljih studenata – 1500 evra u dinarskoj protivvrednosti za najbolji rad i po 500 evra za drugo i treće mesto. Takođe, troje studenata će biti nagrađeno i šestomesečnim plaćenim praksama u projektnom birou Stattwerk d.o.o. u Beogradu.

Konkursi su otvoreni od 2. oktobra do 25. nobembra 2017, a kompletne informacije i konkursna dokumentacija, nalaze se na sledećoj internet stranici.