Konkurs „Viki voli zemlju“ završen

Vesti | Srbija

general-information24Vikimedija Srbije, kao ogranak Vikimedijine zadužbine, proglasio je juče pobednike konkursa „Viki voli Zemlju“, a najboljih deset fotografija takmičiće se na međunarodnom konkursu, odnosno biće u izboru za najlepše svetske fotografije.

Prvu nagradu dobio je Vladimir Mijailović za fotografiju Nacionalnog parka Tara, koji već treći godinu učestvuje na konkursu, druga nagrada pripala je Saški Pokimici za fotografisani Specijalni rezervat prirode Uvac, dok je treća nagrada pripala Željku Šćepanoviću za fotografiju Nacionalnog parka Kopaonik.

Pohvaljeno je pet fotografija i to autora koji su slikali Park prirode Kučaj-Beljanica, Stopića pećinu, Park prirode Zlatibor, Carsku baru, Nacionalni park Tara.

Kako je rečeno prilikom proglašenja pobednika u Turističkoj organizaciji Srbije, Vikimedija je želela da tim takmičenjem doprinese povećanju javne svesti o očuvanju prirode, ali i da prikupi što više fotografija pod slobodnom licencom i uveća slobodne izvore znanja.

Najbolji, odnosno pobednici konkursa dobili su na poklon laptop, tablet računar i eksterni hard disk.

Predstavnica Vikimedije Ivana Guslarević i predsednik Filip Maljković rekli su da je ovogodišnji konkurs oborio dosadašnje rekorde po broju učesnika i da je prijavljeno blizu 1.700 fotografija, na kojima su najlepsi predeli Srbije-prirodna zastićena dobra, reke, planine, pećine, vodopadi…

Kako je rekla Guslarević, učestvovalo je 139 učesnika, u polufinale ušle su 94 fotografije.

U stručnom žiriju bili su predstavnici Zavoda za zaštitu prirode koji su birali najlepse tri od 20 fotografija koje su ušle u najjuži izbor. Pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije Vesna Raca Radisavljević rekla je da se nada da će i naredne godine biti još više učesnika na konkursu i da su ove godine pristigle jako lepe fotografije različitih predela Srbije, idealnih za odmor. Fotografije su izložene u Turističkoj organizaciji Srbije.

Beogradska izložba 20 najboljih radova biće otvorena do 29. juna, a sledeća će biti na džez festivalu „Nišvil” od 11. avgusta. Na svetskom nivou ove godine je prikupljeno više od 97.000 fotografija iz 21 zemlje.

Izvor: www.tanjug.rs

Foto: Tanjug

Vesna Vukajlović