Konferencija “Sigurnost snabdevanja gasom u Bosni i Hercegovini”

Goriva | Gas

 

Foto: Energetika.ba

Foto: Energetika.ba

Dvodnevna konferencija “Sigurnost snabdevanja gasom u Bosni i Hercegovini” počela je juče na Jahorini u organizaciji USAID-ovog projekta “Investiranje u sektor energije”.

Oko stotinu stručnjaka iz svih relevantnih kompanija i donosilaca odluka iz nadležnih ministarstava razgovara će o ključnim pitanjima za stabilnost snabdevanja BiH ovim energentom.

Konferencija će ponuditi kvalitetne prezentacije i panel diskusije o pregledu razvoja transportne mreže u regionu, kao i planove za razvoj transportne mreže u BiH, dok će se razgovarati i o zakonodavstvu u okviru direktiva Evropske unije, te o metodologiji za određivanje transportne tarife, saopštili su organizatori.

Jedan od ciljeva projekta “Investiranje u sektor energije” jeste uklanjanje prepreka za investiranje i u infrastrukturu gasnog sektora u BiH, te da pruži preporuke za dalje formiranje pravnog i regulacijskog okvira za formiranje konkurentnog tržišta gasa.

Očekuje se da će ova konferencija ponuditi konkretne i jasne smernice kako nastaviti dalje u kompletnom procesu reforme energetskog sektora, uključujući i sektor gasa.

Milisav Pajević