Koncentracija gasova staklene bašte u atmosferi obara rekorde – još jednom!

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Udeo gasova sa efektom staklene bašte u vazduhu od 1990. godine neprestano skače. Tokom 2018. godine meteorolozi su zabeležili njihove rekordne vrednosti, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija.

Foto: Svetska meteorološka organizacija

Stručnjaci su zabrinuti da će dugotrajni trend rasta predstavljati opasnost za buduće generacije koje će se suočiti sa ozbiljnim posledicama klimatskih promena, poput porasta temperature, ekstremnih vremenskih uslova, nestašice vode, skoka nivoa okeana i poremećaja u ustaljenom funkcionisanju vodenih i kopnenih ekosistema.

Prosečna koncentracija ugljen-dioksida, globalno gledano, se sa 405,5 ppm (delova u milion) u 2017. uvećala na 407,8 ppm u 2018. godini. Simbolično ograničenje od 400 ppm ovog zagađivača atmosfere je prekoračeno 3 godine ranije.

Ipak, najviše zabrinjava to što se ne nazire moguće „zauzdavanje“ štetnog gasa.

„Ne postoje naznake usporavanja skoka, a kamoli smanjenja koncentracija gasova sa efektom staklene bašte, uprkos svim obavezama preuzetim iz Pariskog sporazuma o klimi„, pesimistično je konstatovao generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas. „Obaveze treba da pretvorimo u akciju i da zarad dobrobiti čovečanstva budemo ambiciozniji“, dodao je, podsetivši da je poslednji put, kada su koncentracije štetnih gasova bile jednako visoke, na Zemlji bilo između 2 i 3 stepena toplije.

Jelena Kozbašić