Koncentracija čađi u Užicu smanjena, ali vazduh i dalje zagađen

Foto: Grad Užice/Facebook

Poslednje merenje kvaliteta vazduha u Užicu pokazalo je da se koncentracija čađi u vazduhu smanjila na iznos od 121 mikrogram po metru kubnom izjavila je Olivera Janjić, specijalista higijene i načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Užice.

Prema njenim rečima, granična vrednost iznosi 50 mikrograma, tako da je i ova izmerena vrednost veća od dozvoljene. Nepovoljan geografski položaj i izuzetno veliki broj individualnih ložišta u Užicu dovodi do toga da duži niz godina imamo problema sa kvalitetom vazduha. Čitav period od oktobra do marta imamo prekoračenje graničnih vrednosti u koncentracijama pre svega čađi, dodala je ona. Kako je navela, od 2016. godine beleži se izuzetno poboljšanje u odnosu na prethodne godine, a od 4. januara ove godine dolazi do pogoršanja kvaliteta, kada su vrednosti bile i tri puta veće od propisane zakonom.

Članica Gradskog veća zadužen za ekologiju Dunja Đenić kaže da se grad Užice trudi da svake godine unapredi rešenja problema zagađivanja koja predstavljaju za ovu lokalnu samoupravu veliki izazov. Prema njenim rečima, prethodnih godina je uloženo dosta u mere energetske efikasnosti, a krajem prošle godine realizovana je i akcija čišćenja odžaka kotlova na idividualnim ložištima.

Direktor Gradske toplane Užice Zoran Šibalić rekao je da je nekada glavni energent toplane bio ugalj, ali zadnjih nekoliko godina 80 odsto gradske toplane je prešlo na gas radi smanjenja zagađenja.

izvor: b92.net

Sandra Jovićević