KONAČNO, STAGNIRA CENA NAFTE: SAD povećava proizvodnju, a OPEK smanjuje

Vesti | Svet | Goriva | Nafta

Foto-ilustracija: Pixabay

Cene nafte ostale su u četvrtak nepromenjene na međunarodnim tržištima, pod ujednačenim uticajem rasta američke proizvodnje i rezova u proizvodnji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i drugih proizvođača.

Na londonskom je tržištu jutros cena barela ostala nepromenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 55,86 dolara. U sredu se je popela na najviši nivo u nedelju dana, na 56.65 dolara, ali je nakon toga izgubila tlo pod nogama.

Ni cena barela na američkom tržištu nije se znatnije menjala, pa se kreće oko 53,05 dolara. Cena barela na tom tržištu dotakla je u jučerašnjem danu 53,76 dolara, najviši nivo od 7. marta.

Trgovci su koncentrisani na preliminarne procene američke proizvodnje u nedeljnom izveštaju o nastavku rasta domaće proizvodnje. Izveštaj je takođe pokazalo povećanje zaliha u čvorištu Cushing, za 276.000 barela u nedelji do 7. aprila.

Ipak, podaci su pokazali i neočekivani nedeljni pad ukupnih američkih zaliha sirove nafte za 2,2 miliona barela, dok je uvoz smanjen za 717.000 barela dnevno.

– U sredu je došlo do malog preokreta cena nafte, i to uprkos pozitivnim vestima. Čini se da su na cene u blagoj meri uticali podaci o rastu američkih zaliha – kazao je glavni tržišni strateg u sidnejskom CMC Marketsu, prenosi portal Energetika.

Cene nafte u Londonu i na američkom tržištu juče su rasle, podržane porukom Saudijske Arabije drugim članicama OPEK i drugim proizvođačima, da namerava da produži rezove snabdevanja nakon juna.

OPEK i drugi proizvođači, uključujući Rusiju, dogovorili su se krajem novembra da će smanjiti proizvodnju za oko 1,8 miliona barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine kako bi zauzdali prezasićenost.

Američki podaci o stanju zaliha objavljeni su nakon izveštaja OPEK-a o smanjenju proizvodnje u martu iznad dogovorenoga, pokazali su podaci grupe u mesečnom izveštaju.

Cene nafte takođe su podržali i carinski podaci koju ukazuju da je Kina u martu uvezla rekordnih 9,17 miliona barela sirove nafte i time se svrstala na čelnu poziciju najvećeg uvoznika do sada u ovoj godini.

OPEK je takođe povisio i prognozu snabdevanja iz zemalja koje nisu članice u 2017. godini jer više cene podupiru oporavak američke proizvodnje iz škriljca, te je smanjio procenu potražnje za OPEK-ovom naftom u ovoj godini.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cena barela referentne korpe u sredu iznosila 53,67 dolara, što je 31 cent više u odnosu na prethodni dan trgovanja.