Komunalna policija Beograda dobila nova vozila

Vesti

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić i v.d. gradskog sekretara za poslove komunalne policije Ivan Divac  predstavili su danas ispred Starog dvora 40 novih vozila za komunalnu miliciju, a zatim su obišli rukovodstvo i zaposlene ovog sekretarijata.

Foto: Grad Beograd/Predrag Mitić

Vesić je istakao da je juče stupio na snagu zakon Vlade Republike Srbije o komunalnoj miliciji, a da je Grad Beograd svojoj komunalnoj miliciji danas predao na upotrebu 40 novih automobila.

„Do danas, komunalna milicija u našem gradu imala je svega devet vozila i sa novim vozilima vidi se koliki je napredak u razvijanju komunalne milicije.

Milicija će biti mobilnija, vodiće računa o komunalnom redu i brinuti o svemu što je u interesu građana“, naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je rekao da je za naš grad komunalna milicija veoma važna i da mu je drago da je Vlada Republike Srbije usvojila predlog Grada Beograda o ustanovljenju milicije, kako bi se stvorili uslovi da se bolje i više brine o komunalnom redu.

„Od stupanja na snagu, ona će moći da se efikasnije bori protiv onih koji stvaraju buku, bahato se parkiraju, ne vode računa o pari i mirisima iz ugostiteljskih objekata ili onih koji na bilo koji način krše komunalni red i stvaraju dodatne probleme u gradu“, objasnio je Vesić i dodao da će se komunalna milicija uspešnije i aktivnije boriti i protiv bespravne gradnje, te da će ući u borbu protiv svih onih koji krše zakon.

Prema njegovim rečima, milicija je pomoć policiji i biće prepoznatljiva po svojim uniformama koje će uskoro dobiti, kao i po automobilima koji su drugačijeg dizajna od dosadašnjih.

„Crvenu boju su izglasali građani i to će biti boja komunalne službe, tako da će i svi automobili milicije izgledati kao ova vozila danas. Ulagaćemo u miliciju, rebalansom budžeta izdvojili smo novac za ulaganje u softver koji će omogućiti milicionerima tablet računare sa svim šablonima za prekršaje.

Takođe, u narednom periodu ćemo uložiti i u vozila koja će snimati prekšaje u saobraćaju“, najavio je zamenik gradonačelnika.

Foto: Grad Beograd/ Predrag Mitić

Govoreći o trenutnom broju komunalnih milicijaca, kojih je u glavnom gradu nešto manje od 300, Vesić je najavio da će uskoro biti primljeno još 60 novih, a da će se tokom naredne godine u ovu službu primiti još 300 novih milicionera.

„Komunalna milicija bi trebalo da pokrije čitavu teritoriju grada, a sadašnji broj to ne može da postigne, tako da u pojedinim prigradskim opštinama građani nikad nisu videli komunalnog milicajca, kao što je to slučaju u Sopotu, Grockoj ili Obrenovcu“, rekao je Vesić.

Divac je rekao da je ovo prvi korak ka njenoj modernizaciji i unapređenju nakon donošenja Zakona o komunalnoj miliciji.

„Imamo veliku obavezu da pokažemo da je komunalna milicija stvorena u interesu građana, sa ciljem da im pomogne da svoje svakodnevne obaveze obavljaju lakše i urednije. Sprečavaćemo nepropisno parkiranja, buku, isparavanja i uvoditi komunalni red“,  rekao je Divac i zahvalio Gradu Beogradu što je prepoznao značaj komunalne milicije za uređenje grada.

Izvor: Grad Beograd

Milisav Pajević