Kompanija Ziđin kupila Nevsun koja razvija projekat Čukaru peki u Boru

Vesti | Srbija | Goriva

Nevsun Resources Ltd. (“Nevsun”) i Zijin Mining Group Co. Ltd. (“Ziđin”) objavile su da je ponuda Ziđina za kupovinu svih emitovanih akcija i akcija u opticaju kompanije Nevsun po ceni od 6 kanadskih dolara po akciji bila uspešna.

Foto: Wikipedia/Bor030.net

Nevsun je vodeća kompanija srednjeg obima koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn d.o.o. (Rakita Exploration d.o.o.) i trenutno sprovodi projekat Čukaru peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za državu. Kompanija Nevsun upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka.

Akcionari Nevsuna su prodali ukupno 276.820.575 akcija Nevsuna, što predstavlja oko 89,37% od ukupnog broja akcija kompanije. Ziđin je, putem svoje podružnice, preuzeo sve deponovane akcije, koje je platio 1.660.923.450 kanadskih dolara.

Čen Đinghe (Chen Jinghe), predsednik kompanije Ziđin, je izjavio: „Veoma smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavićemo da održavamo čvrsto opredeljenje kompanije u primeni bezbednih, efikasnih i održivih praksi u rudarstvu. Takođe ćemo raditi sa našim partnerima u Eritreji kako bismo dodatno produžili radni vek rudnika Biša i istražili nova ležišta. U okviru projekta Čukaru peki u Srbiji nameravamo brzo da razvijemo Gornju zonu i uvedemo je u proizvodnju što je pre moguće“.

Piter Kukijelski (Peter Kukielski), direktor Nevsuna, dodao je: „U ime Odbora direktora Nevsuna, želeo bih da se zahvalim našim akcionarima, partnerima i našem rukovodećem timu za ostvarivanje ovog izuzetnog ishoda za akcionare Nevsuna.“

Pored ovog, u skladu sa važećim kanadskim zakonima o hartijama od vrednosti, Ziđin je produžio period koji je na raspolaganju akcionarima Nevsuna da ponude svoje preostale akcije do krajnjeg roka koji ističe 7. januara 2019. godine.

Kompanija Ziđin je osnovana 1993. godine, sa sedištem u Fuđienu, u Kini, i vodeća je globalna rudarska kompanija specijalizovana za istraživanje i razvoj zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih sirovina. Kompanija upravlja širokim portfolijom, koji se prvenstveno sastoji od zlata, bakra, cinka i drugih metala kroz investicije u Kini i inostranstvu u više od devet zemalja. Kompanija je listirana na berzama u Šangaju i Hong Kongu sa tržišnom kapitalizacijom od približno 10 milijardi američkih dolara.