Kompanija „Vodafon“ će u Evropi poslovati koristeći isključivo obnovljive izvore energije

Foto-ilustracija: Unsplash (Matthew Buchanan)

Korisnici mreže „Vodafon“ iz Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Italije, Španije, Portugala, Grčke, Rumunije, Albanije, Češke i Mađarske uskoro će „surfovati“ internetom crpeći samo obnovljive izvore energije (OIE).

Uprkos tome što je logo kompanije „Vodafon“ crvene boje, energetski miks ovog operatera mobilne telefonije bi na evropskom kontinentu do jula 2021. godine trebalo da bude zelen.

U planu je da četiri petine čiste energije bude obezbeđeno direktno iz elektromreže putem ugovora o kupovini električne energije i zelenih tarifa. Preostale potrebe „Vodafon“ će zadovoljavati samostalno – kako kroz sertifikate o posedovanju obnovljivih izvora, tako i proizvodnjom struje na mestu  potrošnje, najčešće pomoću solarnih panela. Pored energije Sunca, kompaniju će snabdevati i energija vode i energija vetra.

„Vodafon“ se prethodno obavezao da će negativan uticaj na životnu sredinu prepoloviti do 2025. godine. Kompanija takođe planira da do istog roka sav otpad koji generiše u svom poslovanju podvrgne ponovnoj upotrebi, prodaji ili reciklaži.

Povrh toga, „Vodafon“ teži da i svojim poslovnim korisnicima pomogne u smanjenju sopstvenih emisija ugljen-dioksida – i to za 350 miliona tona u periodu između 2020. i 2030. godine.

Izvršni direktor grupe Nik Rid smatra da oporavak društva od krize izazvane virusom KOVID-19 predstavlja priliku za preoblikovanje naše budućnosti prema načelima održivosti i da napredak ne bi trebalo da se odigrava na štetu našeg okruženja. „Naša ubrzana tranzicija na OIE u Evropi će promeniti način na koji pokrećemo tehnologiju na bolje – umanjujući našu zavisnost od fosilnih goriva, upravljajući resursima naših mušterija efikasnije i neutrališući ugljenični otisak, istovremeno stvarajući zdraviju planetu za sve“, zaključio je Rid.

Jelena Kozbašić